Video player inladen...

Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet terechtstaan wegens corruptie

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy moet voor de correctionele rechtbank verschijnen wegens corruptie en machtsmisbruik. Het Franse Hof van Cassatie heeft Sarkozy's laatste argumenten om een proces te vermijden,  verworpen.

Het Hof van Cassatie heeft de bezwaren verworpen die Sarkozy, zijn advocaat Thierry Herzog en de gewezen hoge magistraat Gilbert Azibert hadden aangetekend om een proces wegens corruptie te vermijden.

Dat betekent dat er de komende maanden een proces komt in Parijs. Het is de eerste keer dat een voormalig president moet terechtstaan voor corruptie. Sarkozy is evenwel niet de eerste Franse president die voor een rechtbank verschijnt. Zijn voorganger Jacques Chirac moest zich na zijn ambtsperiode verantwoorden voor illegale tewerkstelling toen hij nog burgemeester van Parijs was.

Sarkozy wordt onder meer vervolgd wegens omkoping van een hoge magistraat van het Hof van Cassatie. 

Advocaat Herzog en magistraat Azibert worden berecht wegens schending van het beroepsgeheim.

Omkoping

De zaak kwam aan het licht door telefoongesprekken die werden afgeluisterd in het kader van een ander onderzoek, dat naar mogelijke Libische financiering van Sarkozy's  verkiezingscampagne in 2007.

Dankzij die telefoontaps kwamen de speurders te weten dat de ex-president en zijn advocaat met elkaar communiceerden via mobiele telefoons die onder een valse identiteit waren aangeschaft. 

De gesprekken tonen volgens het parket aan dat Sarkozy via zijn advocaat probeerde geheime informatie over een andere rechtszaak los te peuteren bij een magistraat van het Hof van Cassatie, Gilbert Azibert. In ruil zou hij Azibert aan een lucratieve benoeming in Monaco helpen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen