Franse stichting verwerft tot nu onbekende exclusieve brief van Francisco Goya

De Fondation Custodia in Parijs heeft een onbekende brief van Francisco Goya y Lucientes op de kop kunnen tikken.  Goya (1746-1828) schreef de brief aan zijn toenmalige vriendin Leocadia Zorilla een jaar voor zijn dood, toen de oude kunstenaar er erg aan toe was, gekweld door ziekte en doofheid. In die tijd ondernam Goya nog een reis vanuit Bordeaux, waar hij woonde om te ontsnappen aan het repressieve regime van Fernando VII, naar Madrid om zijn  pensioen als hofschilder te regelen.    

Mogelijk is dit de meest intieme brief die we kennen van de vermaarde schilder. De toon is hartelijk, bezorgd en teder. Over de 40 jaar jongere Leocadia is weinig bekend, alleen dat ze 2 kinderen had, onder meer vermoedelijk Goya's dochter Rosario. Maar de brief maakt ook melding van de gruwelijke zelfmoord van een van zijn vrienden. (lees aub verder onder het zelfportret) 

wikipedia.com

Niet echt een groot briefschrijver

De weinige brieven die van Goya bekend zijn, rusten in Spaanse musea en archieven. Het Prado heeft er de meeste. De Fondation Custodia is gespecialiseerd in de correspondentie van kunstenaars. De verzameling telt 100.000 stukken, onder meer epistels van Rembrandt, Rubens, Dürer, Michelangelo, Titiaan en Mondriaan. De brieven kunnen op afspraak bekeken worden. Informatie vindt u hier.  

artesauces.blogspot.com

Meest gelezen