Gebruik van mobiel slachthuis moet dierenleed voorkomen

De Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn pleit ervoor om in de toekomst runderen en andere dieren te slachten in mobiele slachthuizen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Een mobiel slachthuis is eigenlijk een grote vrachtwagen om dieren te slachten op de boerderij zelf. Zo kan dierenleed vermeden worden omdat een stressvol transport naar het slachthuis niet nodig is.

"Voor het slachten ondervinden landbouwdieren behoorlijk wat stress door de manipulatie, het transport, de bedwelming en de doding in een onbekende omgeving. Voor manke, zwakke of wilde individuen zijn deze stressoren zo mogelijk nog groter", stelt de Raad voor Dierenwelzijn in een advies.

Om dieren zoveel mogelijk leed te besparen pleit de Raad in het advies voor een mobiele "slacht- of dodingseenheid" op de boerderij zelf. "Bij een volledige mobiele slachteenheid gebeurt de verwerking van het karkas ter plaatse." Het is eigenlijk een grote vrachtwagen waarin de dieren verdoofd, geslacht, versneden en bewaard kunnen worden.

"Bij een mobiele dodingseenheid worden de dieren in of in de nabijheid van de dodingseenheid bedwelmd en daarna geslacht. Het karkas wordt dan voor de verdere slachthandelingen vervoerd naar een slachthuis."

Mobiele slachthuizen worden al ingezet in verschillende andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Zweden. "Als het technisch en betaalbaar kan, pleiten we ervoor om deze techniek dus ook in ons land in te zetten", zegt Dirk Lips van de Raad voor Dierenwelzijn. 

Meest gelezen