Hoe herken je een drugslab? Hasseltse parket organiseert infoavond voor buurtbewoners 

160 leden van Buurt Informatie Netwerken in Limburg hebben geleerd hoe ze een drugslab kunnen herkennen. Dat gebeurde op een infoavond van het parket in het provinciehuis in Hasselt.

De aanwezigen leerden er meer over de manier waarop drugs geproduceerd worden, bijvoorbeeld hoe chemische drugs gemaakt worden, hoe cannabisplantages kunnen waargenomen worden en hoe afvaldumping eruit ziet. Zo konden ze onder meer ruiken aan staaltjes, om de geur van verschillende soorten drugs te leren kennen.

Procureur Guido Vermeiren: "We hebben hen de geur leren kennen van chemische labo's en cannabisplantages. We stellen vast dat wanneer er een labo ontdekt wordt en we een buurtonderzoek doen, we vaak horen: wij ruiken al een hele tijd een rare geur maar we wisten niet wat het was."

BIN's en WhatsApp-groepen 

Het parket heeft zich specifiek tot Buurt Informatie Netwerken en WhatsApp-groepen gericht. Dat zijn groepen die al bezig zijn met veiligheid en die bezorgd zijn om wat er in hun buurt gebeurt. Het parket hoopt zo op meer tips van burgers, om sneller cannabisplantages en drugslabs te kunnen opsporen.

Anoniem drugsmeldpunt

Enkele maanden geleden werd er ook al een anoniem drugsmeldpunt opgericht. Volgens de procureur zijn daar al 40 relevante oproepen op binnengekomen. 

Meest gelezen