Appartementsgebouwen in het Berlijnse stadsdeel Mitte
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Huurprijzen in Berlijn mogen de komende vijf jaar niet stijgen

De huurprijzen in de Duitse hoofdstad Berlijn mogen de komende vijf jaar niet stijgen en er komt ook een huurplafond voor hoge huren. Daarover heeft het stadsbestuur een akkoord bereikt. Berlijn wil daarmee "de gespannen situatie op de woningmarkt kalmeren en ontlasten."

In Berlijn was wonen lange tijd een stuk betaalbaarder dan in andere Europese hoofdsteden, maar inmiddels zijn de huurprijzen er in tien jaar tijd ook bijna verdubbeld. Terwijl een bescheiden appartement in 2010 nog zo'n 360 euro per maand kostte, is dat nu gemiddeld zo'n 650 euro.  In februari was de gemiddelde huurprijs in de stad voor het eerst meer dan 10 euro per vierkante meter.

In april waren er in Berlijn grote protesten tegen wat de inwoners de huurwaanzin noemen. Ze protesteerden tegen de hoge huren die mensen met lagere inkomens uit de stad verdringen. Er is ook een burgerinitiatief gestart om panden  van dure commerciële verhuurders af te nemen.

Er zijn al officiële maatregelen zoals een rem op de huur, maar veel verhuurders maken gebruik van achterpoortjes. Ze laten bijvoorbeeld de huurwoning renoveren, want dan mag de huurprijs wél verhoogd worden. Dikwijls wordt de huur dan verdubbeld tot verdriedubbeld.

De nieuwe regels gaan een stap verder, er is sprake van een huurplafond. Huurprijzen mogen de komende vijf jaar niet stijgen, ook niet als een woning na bijvoorbeeld een renovatie opnieuw op de huurmarkt komt. Verhuurders die zich niet aan de nieuwe regels houden, riskeren boetes tot een half miljoen euro. De stad onderzoekt ook of huidige hoge huurprijzen verlaagd kunnen worden.

Nieuwbouwwoningen en sociale woningbouw worden uitgezonderd van de nieuwe maatregelen. Die zouden van toepassing zijn op ongeveer 1,5 miljoen woningen in de stad.

Het akkoord moet wel nog verder worden uitgewerkt. Vermoedelijk volgt een stemming in oktober. De nieuwe regels zouden dan ingaan vanaf volgend jaar. Om te verhinderen dat eigenaars nu nog snel de huur zouden verhogen, zullen de nieuwe regels gelden met terugwerkende kracht tot nu.

Meest gelezen