Legionella Evergem: controlediensten herbekijken werking

De controlediensten beloven hun werking te herbekijken om grote besmettingen, zoals die in Evergem, in de toekomst tegen te kunnen gaan. De twee laatste legionella-patiënten zijn intussen van intensieve zorgen naar de gewone ziekenhuisafdeling verhuisd. Afgelopen maand werden in totaal 32 mensen ziek door de bacterie. Twee mensen overleefden de besmetting niet, de andere patiënten zijn aan de beterhand.

Controledienst belooft werking te herbekijken

Het Agentschap Zorg en Gezondheid staat in voor controles en inspecties om legionella-besmettingen te vermijden. Het Agentschap belooft een grondige evaluatie van zijn werking om grote besmettingen beter te kunnen vermijden en te behandelen. "We gaan kijken wat we beter kunnen doen. Zo willen we onder meer zien wat er in het buitenland gebeurt, of daar dingen zijn veranderd die we ook moeten meenemen. Die evaluatie is intussen ook aangekondigd in het Vlaams parlement", zegt woordvoerder Joris Moonens.

Waarom duurde het zo lang? 

Het Agentschap wees al snel naar het Gentse havengebied als mogelijke bron van de besmetting. Legionella komt immers vooral voor in warm water en verspreidt zich via waterdamp of nevel. Dat gebeurt onder meer in de vele koelinstallaties en -torens van grote bedrijven in de kanaalzone. Toch duurde het weken tot er enige duidelijkheid kwam over de besmettingshaard. 

De bron van de legionellabesmetting zou een koeltoren zijn van papierfabrikant Stora Enso in het Gentse havengebied. Die koeltoren is intussen ontsmet en stilgelegd. Het was het betrokken bedrijf zelf dat de druk opvoerde om met het nieuws naar buiten te komen. "De kans is zeer groot dat de besmetting daar vandaan komt, maar er blijft een onderzoek lopen om alle andere mogelijke pistes helemaal te kunnen uitsluiten", nuanceert Moonens. 

Hoe is het met de patiënten?

Na de uitbraak van legionella begin mei in het Gentse havengebied, liggen er nu geen patiënten meer op de afdeling intensieve verzorging. Van de 32 mensen die besmet raakten met de legionella-bacterie, zijn er twee overleden. Het grootste deel van de patiënten is weer thuis en genezen. Twee van hen verblijven nog in het ziekenhuis, maar zijn nu van de dienst intensieve verzorging naar een gewone ziekenhuisafdeling verhuisd.

kasto80

Meest gelezen