Leraar van het Jaar is dit keer een team van co-teachers

Niet één leerkracht, maar een team van vier co-teachers krijgt dit jaar de eretitel "Leraar van het Jaar 2019". De laureaten zijn Bert Ameloot, Kristof De Bruyn, Marijke Callens en Machteld Meyen van het GO! Atheneum Schoten. Ze werden gekozen uit bijna 2.500 genomineerde teams. Met de symbolische prijs zet onderwijsmagazine Klasse alle mensen in onderwijs in de bloemetjes voor hun dagelijkse inzet.

Bert Ameloot, Kristof De Bruyn, Marijke Callens en Machteld Meyen geven samen 20 uur Project Algemene Vakken (PAV) en techniek aan drie klassen 1B, de richting die leerlingen moet voorbereiden op het beroepsonderwijs.

Adjunct-directeur Claudine Boeckx nomineerde het team: "1B-leerlingen, zonder een getuigschrift van de lagere school, hebben een rugzakje en dus extra zorg en aandacht nodig. Een leraar kan dat niet meer alleen."

Muren slopen

De leraren vroegen een jaar om te experimenteren, nu geven ze al twee jaar samen les met teamteaching in plaats van elk apart aan een klas van 12 leerlingen. Ze sloopten eigenhandig de muren tot één groot klaslokaal.

"Wij staan als vrienden voor de klas", zegt leraar PAV Marijke Callens. "De leerlingen voelen dat. Ouders vinden het meestal niet fijn als hun kind naar 1B moet, maar als ze merken dat hun kind na alle tegenslagen en mislukkingen in de lagere school plots weer dansend naar school gaat, zijn wij ook tevreden. Met deze manier van samen lesgeven komen ze weer graag naar school en halen ze betere punten."

Met deze manier van samen lesgeven komen de leerlingen weer graag naar school en halen ze betere punten

Marijke Callens, deel van het winnende team

"Leraren die samenwerken zijn blijer in hun job en voelen zich meer betrokken bij hun school", zegt ook Klasse-hoofdredacteur Hans Vanderspikken.  "In een team kan je fouten maken en leren van elkaar. Maar ook de leerlingen varen er wel bij: doordat leraren hun talenten samen voor hen inzetten, leren ze meer."

Meest gelezen