Leuven wil overlast van duiven beperken met "de pil" voor mannetjes

De stad Leuven is de overlast van duiven beu. Daarom gaat de stad een "duivenpil" invoeren. De stad gaat nu op vaste plekken en op vaste momenten maïs aan de duiven voederen met daarin een middel waardoor de mannetjes onvruchtbaar worden. Zo zal de populatie op termijn verminderen.

Vooral aan het station van Leuven zitten heel wat duiven, maar ook op andere plaatsen in de stad kom je de vogels tegen. Aan het Ladeuzeplein of op het Rector De Somerplein bijvoorbeeld. De stad wil iets doen aan de overlast en gaat daarom een "duivenpil" geven aan de dieren.

"We gaan maïs verspreiden met een bepaalde "coating" errond waardoor de duiven onvruchtbaar worden", zegt schepen van Dierenwelzijn Thomas Van Oppens (Groen). "Het zijn de mannetjes die onvruchtbaar worden. Het vlies tussen het eigeel en het eiwit gaat daardoor niet gevormd worden, waardoor het ei niet meer levensvatbaar zal zijn. De populatie zal langzaam maar zeker verminderen. De meest dominante duiven worden het eerst onvruchtbaar omdat zij het eerst bij het eten geraken."

Diervriendelijke methode

De methode is volgens dierenrechtenorganisatie GAIA de meest diervriendelijke die er is om overlast van duiven te beperken. Schepen Thomas Van Oppens: "Jarenlang waren er experimenten waarbij duiven gevangen en dan afgemaakt werden, soms werden de eieren weggehaald. Dat zijn geen makkelijke methodes, het vergt ook veel tijd van de mensen en ze zijn bovendien niet diervriendelijk. Vandaar dus de "duivenpil"." 

In heel wat andere, vooral zuidelijke steden, wordt deze methode al toegepast, bijvoorbeeld in Barcelona of Milaan. In ons land was Tongeren de eerste stad die het systeem gebruikt en daar lijkt het te werken. De duivenpopulatie is er opvallend afgenomen. "We praten over een vermindering van de duivenpopulatie met 60 procent", zegt schepen Van Oppens. "Dat is een serieuze verbetering. Er zijn veel minder duiven en dus ook minder duivenpoep".

Gelieve niet te voederen 

Om het project te laten slagen, vraagt de stad om duiven niet te voederen. "Sowieso is brood eigenlijk al niet gezond voor die dieren", zegt schepen Van Oppens. "Maar het kan ook nefast zijn voor ons programma. Wij gaan die dieren op vaste plaatsen en op vaste momenten voederen. Als de duiven geen andere bronnen meer hebben van voeding, dan gaan ze zich focussen op die plaatsen waar wij ze maïs voederen. Anders werkt het systeem niet."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen