Limburgse gerecht onderzoekt amateurvoetbalclubs en verenigingen: "Ze worden misbruikt om geld wit te wassen"

Het Limburgse parket start een onderzoek naar amateurclubs en andere verenigingen. Ze vermoeden dat clubs worden misbruikt door criminele organisaties die geld willen witwassen of handel drijven in drugs. Zeker in 1 op de 10 Limburgse gemeenten zijn er aanwijzingen dat niet alles correct verloopt.

Criminelen stellen zich vaak voor als weldoener. Buitenlandse investeerders staan plots voor de deur van een noodlijdende vereniging met zakken vol geld. Bruno Coppin van het Limburgse parket: "Op dat moment zou er al een belletje moeten rinkelen bij de club, maar dat is niet altijd het geval. Momenteel zijn er al in één op de tien Limburgse gemeenten aanwijzingen dat er criminele weldoeners actief zijn."

Respect

“Ze proberen respect op te bouwen door bijvoorbeeld goede doelen te sponsoren, door clubs financieel te steunen en door vzw’s op te richten voor een goed doel”, zegt Bruno Coppin. “Ze krijgen dan positieve publiciteit en steun van de omwonenden. Daardoor lijken ze soms onaantastbaar en kunnen ze zonder al te veel problemen geld witwassen, drugs verkopen of mensen afpersen. Dat geeft de indruk dat de criminelen kunnen doen wat ze willen, en dat willen we nu tegengaan.”

Motorbendes

“Het gaat niet alleen om voetbalclubs, maar bijvoorbeeld ook om motorbendes”, zegt Annemie De Boye van het Arrondissementeel Informatie en Expertisecentrum (Ariec). Het Ariec is een samenwerkingsverband van overheidsdiensten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. “Die motorbendes organiseren wel eens rondritten voor zieke kinderen. Daarmee willen ze aanzien verwerven en willen ze zich voordoen als fijne figuren, terwijl het eigenlijk gaat om crimineel geld dat wordt geïnvesteerd en witgewassen.”

Aanpak

Om de clubs en verenigingen aan te pakken wordt er nauw samengewerkt met het Ariec en ook de Universiteit van Hasselt wil meewerken. Annemie De Boye: “We hebben alle Limburgse burgemeesters aangeschreven om een inventaris te maken. Daarna gaan we de gemeenten en clubs helpen om criminele bedoelingen te herkennen.”

Meest gelezen