Video player inladen...

Nabestaande MH17 over proces: "Als ze het gedaan hebben, moeten ze een straf krijgen en dan kunnen wij rust vinden"

Evert van Zijtveld verloor zijn dochter, zoon en schoonouders toen vlucht MH17 werd neergehaald in 2014 boven Oekraïne. Hij is blij dat het volgend jaar tot een proces komt, ook al zullen de Russische en Oekraïense verdachten wellicht niet aanwezig zijn. "Geen proces was geen optie. Dan kom je in een rechtenloze staat terecht", zei Van Zijtveld in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, geraakt door een raket en het toestel stortte neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en zes Belgen, kwamen om. Vandaag raakte bekend dat er volgend jaar een proces komt. Drie Russen en een Oekraïner zijn de verdachten.

Bij de slachtoffers waren de kinderen van Evert van Zijtveld. Ook zijn schoonouders kwamen om. "Het is heel fijn dat er nu een rechtszaak komt. Het is wel zwaar, want je wordt weer helemaal teruggebracht naar die periode 5 jaar geleden", legt Van Zijtveld uit.

"Ik leef sindsdien eigenlijk in twee tijdzones: mijn werkomgeving en het MH17-dossier." Van Zijtveld was ook een tijdje voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. "Ik heb er altijd op gehamerd dat het op tijd tot een proces moest komen en dus ben ik verheugd."

Niet vervolgen, is geen optie, dan komen we in een rechtenloze staat terecht

Van Zijtveld maakt zich wel geen illusies over de aanwezigheid van de verdachten op het proces. "Die mensen voelen zich veilig in Rusland en Oekraïne en die gaan niet naar het buitenland reizen. De enige optie is om ze bij verstek te veroordelen, het kan niet anders. Niet vervolgen, is geen optie, dan komen we in een rechtenloze staat terecht."

Het proces, dat in maart 2020 begint in Nederland, moet de nabestaanden rust geven. "Het is belangrijk dat we dit ondergaan. De rechtsstaat moet nu zijn gang kunnen gaan. Als zij het gedaan hebben, moeten ze een straf krijgen. Dan kunnen we rust krijgen en kunnen we dit afsluiten."

Beluister hier het interview met Evert van Zijtveld in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen