Video player inladen...

Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek naar MH17: vier verdachten worden vervolgd voor moord 

Het internationale Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17 boven Oekraïne, heeft de namen bekendgemaakt van vier verdachten die verantwoordelijk worden geacht voor de ramp. Zij zullen worden vervolgd voor moord op de 298 inzittenden van MH17. De rechtszaak zal in maart 2020 van start gaan in Nederland. De vier verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner.

Het JIT heeft de namen van vier verdachten bekendgemaakt.

Dit zijn de namen:

Igor Girkin (Rusland): voormalig medewerker van de Russische inlichtingendiensten en gewezen "minister van Defensie" van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk

Sergej Doebinski (Rusland): rechterhand van Girkin, hoofd van de inlichtingendienst van Donetsk

Oleg Poelatov (Rusland): assistent van Doebinski

Leonid Chartsjenko (Oekraïne): bevelhebber van een groep opstandelingen in de regio rond Donetsk, bewaker bij de Boek-installatie waarmee de raket werd afgevuurd

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie waren alle vier verdachten actief in het gewapende conflict rond de regio Donetsk, waar ze terrein wilden winnen ten koste van de Oekraïense staat. Die gevechten, waarbij  luchtafweer werd gebruikt, hebben geleid tot het neerschieten van MH17, zegt het OM.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, die op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 geraakt door een Boek-raket en het toestel stortte neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie meer dan 190 Nederlanders en zes Belgen, kwamen om.

Internationale aanhoudingsbevelen

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de vier "weliswaar niet zelf op de knop gedrukt, maar nauw samengewerkt om de Boek te krijgen en deze af te vuren op een vliegtuig".

Mogelijk was hun doel niet het passagiersvliegtuig, maar een militair toestel, zegt het OM ook. "Wat de vier wisten, wilden en deden moet door de rechtbank worden vastgesteld", zei onderzoeksleider Fred Westerbeke op de persconferentie.

Er komen internationale aanhoudingsbevelen voor de vier verdachten. Drie van de verdachten verblijven wellicht in Rusland. Chartsjenko woont vermoedelijk nog in Donetsk.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat er bewust voor gekozen is om niet om uitlevering te vragen, omdat zowel de Russische als Oekraïense grondwet verbiedt om mensen uit te leveren.

Bekijk hieronder fragmenten uit de persconferentie van het onderzoeksteam naar de zaak-MH17: (lees voort onder de video)

Video player inladen...

Proces in maart 2020

De verdachten zullen worden vervolgd tijdens een proces dat in maart 2020 van start zal gaan in Nederland, in de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het JIT deed ook opnieuw een oproep naar getuigen. "We starten vandaag met vervolging, het onderzoek gaat nog gewoon door", beklemtoonde het JIT.

Vorig jaar maakte het JIT al bekend dat vaststaat dat MH17 werd  neergehaald met een Boek-raket die afkomstig was van de 53e luchtafweerraketbrigade uit Koersk, een onderdeel van het Russische leger.

Bellingcat

Kort voor de persconferentie van het JIT vanmiddag maakten ook onderzoekers van de website Bellingcat een rapport bekend met nieuwe bevindingen in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17.

Bellingcat kwam met acht namen van betrokkenen. Maar wie de opdracht gaf om de raket af te vuren, is nog niet met zekerheid vast te stellen, net zo min als wie de raket vervolgens afvuurde. 

Bellingcat baseerde zich voor zijn 100 pagina's tellende rapport op duizenden telefoongesprekken die de Oekraïense veiligheidsdienst onderschepte. 

Belgische procureur Frédéric Van Leeuw: "Vervolging belangrijk voor de slachtoffers"

Video player inladen...

Meest gelezen