Video player inladen...

Partena-ziekenfonds betaalt app om huidkanker op te sporen deels terug

Het Partena-ziekenfonds geeft korting op een app die huidkanker kan opsporen. Met de app kunt u foto's nemen van vlekjes op de huid, en de applicatie schat dan het risico op kanker in. Huidartsen noemen het systeem beloftevol, maar wijzen er tegelijk op dat de app soms ook onschuldige vlekjes als huidkanker bestempelt. 

Jaarlijks komen er in België bijna 39.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Volgens onderzoek van het World Cancer Research fund krijgt één op vijf Belgen in zijn leven te maken met huidkanker, daarmee bevindt België zich in de top tien wereldwijd.

Eén van de grootste oorzaken van huidkanker is onbeschermd zonnen. Dermatologen merken dat mensen de risico’s van de zon wel kennen, maar hun huid toch onvoldoende beschermen. Mede daardoor is het aantal gevallen van huidkanker de voorbije tien jaar met 350 procent gestegen, waarschuwt Euromelanoma, een organisatie van vrijwillige dermatologen.

Helft van de mensen wacht te lang

Ruim de helft van mensen met een verdachte vlek wacht drie tot zes maanden vooraleer ze gespecialiseerde hulp zoeken. Bij een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker, stijgt de kans op overlijden dan echter met 41 procent. Nochtans is deze vorm van kanker erg goed te behandelen. 

De SkinVision-app analyseert de huid met behulp van foto's in het geheugen waarmee de huidvlek vergeleken wordt en waarvan dokters weten of ze zorgwekkend waren of niet. Gebruikers ontvangen binnen 30 seconden een risico-indicatie: laag, laag (met symptomen) of hoog. Daarnaast krijgen ze een aanbeveling voor verdere stappen, zoals een bezoek aan een dokter.

Het gebruik van de app kost 30 euro per jaar. Ziekenfonds Partena betaalt haar leden daarvan tot 31 juli de helft terug.

Bekijk de reportage over de huidkankerapp van Partena uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen