Franstalige Parti Populaire houdt op te bestaan

De Franstalige partij Parti Populaire wordt ontbonden en verdwijnt zo uit de Belgische politiek. Twee weken geleden had voorzitter Mischaël Modrikamen ook al aangekondigd dat hij uit de politiek zou stappen. 

"De aanwezige leden hebben unaniem ervoor gekozen om de partij te laten ontbinden. De beslissing gaat onmiddellijk in", verklaart de partij in een mededeling. 

"Wij willen niet langer garant staan voor een antidemocratisch systeem dat de Parti Populaire steeds heeft uitgesloten uit het politieke debat. Deze houding bestaat enkel in Franstalig België en zal een van de redenen van de splitsing van het land zijn. De PP heeft zich altijd verzet tegen elke vorm van demagogie door realistische, voluntaristische en betaalbare voorstellen te doen. De analyse van het planbureau heeft dit ook aangetoond", staat verder nog te lezen in de verklaring. 

Het nieuws hing al een tijdje in de lucht. Kort na de verkiezingen had voorzitter Mischael Modrikamen al aangekondigd dat hij zou stoppen met politiek. Toen liet hij verstaan dat er mogelijk sprake was van een doorstart in samenwerking met een andere rechtse partij, maar dat scenario komt er dus niet. 

De PP ontstond in 2009 en had destijds de ambitie om alle rechtse kiezers in Franstalig België binnen te halen. In 2010 haalde de partij een verkozene, vier jaar later twee (een in de Kamer in een in het Waals Parlement). In al die tijd kwam de partij echter vooral in het nieuws met onderlinge ruzies.  Bij de verkiezingen van drie weken geleden kon de partij nergens nog een zetel veroveren. 

Meest gelezen