Plasticvanger van de Ocean Cleanup gaat het opnieuw proberen

Na maandenlange reparaties is de plasticvanger van de Nederlandse uitvinder Bojan Slat opnieuw op pad. The Ocean Cleanup is vertrokken vanuit de West-Canadese haven Vancouver. Over een dag of vijf moet de sleepboot met de installatie halfweg tussen Hawaï en Californië aankomen in de Stille Oceaan, zo'n 1.000 km voor de Amerikaanse kust. Daar ligt een drijvende vuilnisbelt vol plastic die het team wil opruimen. 

Dat was ook vorige keer het plan, maar dat ging niet goed. In een filmpje legt Bojan Slat uit dat ze heel wat aanpassingen gedaan hebben om de Ocean cleanup te verbeteren. Het is afwachten of het systeem dit keer werkt. 

De drijvende veegarm vertrok in september uit de haven van San Francisco, maar dat ging niet goed. Eerst bleek dat hij te langzaam door het oceaanwater bewoog, waardoor het opgeveegde plastic wegdreef. Vervolgens brak een van de uiteinden af door materiaalmoeheid.

Vele wetenschappers zijn kritisch omdat het plastic tot op grote diepte in de oceaan ronddrijft, terwijl de netten van de installatie hooguit het plastic in de bovenste paar meter vangt.  

Meest gelezen