Videospeler inladen...

PS en Ecolo starten onderhandelingen over programma, zonder meerderheid in Waals Parlement 

In Wallonië starten de PS en Ecolo onderhandelingen over een "kernprogramma", dat ze nadien willen voorleggen aan het Waals Parlement. Dat zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo bij gesprekken met Ecolo in Namen. Eerder had Ecolo al opgeroepen tot een Waalse minderheidsregering van de PS en Ecolo, een zogenoemde "klaprooscoalitie". De liberalen van MR zijn momenteel niet betrokken in de onderhandelingen.  

De onderhandelingen over een nieuwe Waalse regering lijken  in een stroomversnelling te komen. Bij zijn gesprekken met Ecolo in Namen, zegt de PS-voorzitter Elio Di Rupo dat de partijen willen werken aan de basis van een regeerprogramma. Dat "kernprogramma" moet dan worden voorgelegd aan de andere partijen in het Waals Parlement. 

Geen regeringsonderhandelingen

Paul Magnette, die samen met Elio Di Rupo de onderhandelingen leidt voor de PS, noemt deze piste de beste oplossing. "Met CDH en PTB hebben twee partijen zich al teruggetrokken. Wij gaan nu verder met de partij die inhoudelijk het dichtst bij ons staat, en dat is Ecolo", aldus Magnette.

"De situatie is erg ingewikkeld en wij zijn erg creatief", vult Magnette aan. Ook over de voorlopige uitsluiting van de MR is Magnette duidelijk. "Er is voor ons geen cordon sanitaire rond de MR. Het enige cordon sanitaire van de PS, is dat tegen uiterst rechts."

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet benadrukt meteen dat het niet gaat om regeringsonderhandelingen. "Zo ver zijn we nog niet. Dit zijn zelfs nog geen onderhandelingen", zegt Nollet. "Bij de bijeenkomst vandaag willen we vooral het antwoord horen van de PS op onze voorstellen. Er is absoluut geen sprake van een kartel."

Maandag had Nollet nochtans voorgesteld om een minderheidsregerering op de been te brengen tussen de PS en Ecolo, een zogenoemde "klaprooscoalitie", waarin het middenveld ook een belangrijke plaats zou krijgen.

Weinig opties

Sinds de christendemocraten van het CDH voor de oppositie kozen, en de PTB/PVDA de uitnodigingen van de PS weigert, zijn er niet zoveel mogelijkheden om een meerderheid in het Waals Parlement te vormen. De PS geeft bovendien aan dat ze een "zo progressief mogelijke coalitie willen", waardoor onderhandelingen met de liberalen van de MR nog niet meteen op de agenda zullen staan. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk hier welke coalities mogelijk zijn in het Waals Parlement: 

Meest gelezen