Roemeen Dacian Ciolos volgt Guy Verhofstadt op als liberaal fractieleider in Europees Parlement

De Roemeen Dacian Ciolos is verkozen tot de nieuwe fractieleider van Renew Europe, de liberale fractie in het Europees Parlement. Die functie werd de voorbije legislatuur vervuld door Guy Verhofstadt, die zelf geen kandidaat meer was. Ciolos is voormalig Roemeens premier en Eurocommissaris. 

Bij de finale stemming waren er nog twee kandidaten in de running. Naast Ciolos behoorde de Nederlandse Sophie in ’t Veld (D66) nog tot de kanshebbers. Ciolos kreeg uiteindelijk 65 stemmen achter zijn naam, in ’t Veld 41. "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen en de steun", reageerde Ciolos na de stemming. 

Roemeense Macron

Dacian Ciolos, die ook wel eens de "Roemeense Macron" wordt genoemd, was tussen 2010 en 2014 Europees Commissaris voor Landbouw. Daarna keerde hij terug naar het nationale niveau. Tussen november 2015 en januari 2017 was hij Roemeens premier. Hij is overtuigd pro-Europees en maakt er geen geheim van dat hij ook op nationaal niveau een belangrijke rol wil blijven spelen. 

Bij de jongste Europese verkiezingen was hij kopstuk van de "2020-USR Plus Alliance", een nieuwe partij die ijvert voor een nieuwe politieke cultuur in Roemenië. Met succes, want de partij haalde meteen één vijfde van de stemmen binnen en heeft nu acht zetels in het Europees halfrond.

Ciolos was met zijn partij ook een van de voortrekkers in het debat rond het (niet-bindende) anticorruptie-referendum in Roemenië. Dat ging over een strengere behandeling van politici die zich schuldig maken aan corruptie en werd in Roemenië gelijktijdig georganiseerd met de Europese verkiezingen. Uiteindelijk stemde een zeer overtuigende meerderheid van iets meer dan 80% voor deze nieuwe regeling.

Renew Europe, het vroegere ALDE, is de derde fractie in het Europees Parlement en is op dit moment mee betrokken in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie en samenstelling van de volgende Europese Commissie. Guy Verhofstadt heeft al duidelijk laten verstaan dat hij droomt van de positie van parlementsvoorzitter. 

Open VLD-Europarlementslid Hilde Vautmans (rechts) samen met de nieuwe fractieleider Ciolos (links)

Meest gelezen