Video player inladen...

"Keep America Great!": Donald Trump lanceert campagne voor een tweede ambtstermijn

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in Orlando, Florida, officieel de aftrap gegeven voor zijn kiescampagne met het oog op een tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. "Ik beloof jullie dat ik jullie nooit in de steek zal laten", aldus Trump, die inzette op dezelfde thema's van zijn verkiezingscampagne in 2016: illegale immigratie, economie en zijn afkeer van de Democraten.

Niet toevallig koos Donald Trump voor Florida als startsein voor zijn campagne. Dat is een swing state, een zogenoemde strijdstaat, waar bovendien veel kiesmannen (29) te verdienen zijn. Florida was cruciaal in Trumps overwinning bij de presidentsverkiezingen in november 2016. De duizenden enthousiaste aanhangers konden in het Amway Center in Orlando horen hoe hij Florida "mijn tweede thuis" noemde.

Voor Trump zelf het woord nam, was het vicepresident Mike Pence de menigte toesprak: "We zijn hier maar voor één reden en dat is: Amerika heeft nog eens vier jaar president Donald Trump nodig. Tijd voor de tweede ronde." Ook first lady Melania sprak de aanwezigen toe, en dan was het de beurt aan de president zelf. (Lees voort onder het beeldfragment.)

Video player inladen...

"De beste economie ooit"

"Vanavond sta ik voor jullie om officieel mijn campagne te lanceren voor een tweede ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Ik beloof jullie dat ik jullie nooit in de steek zal laten", begon Trump zijn speech, die meer dan een uur duurde. Gevolgd door de klacht dat hij en zijn regering de voorbije jaren "belegerd" zijn. Een verwijzing naar het onderzoek naar Russische inmenging bij de verkiezingen van 2016 van speciaal aanklager Robert Mueller. "Een illegale heksenjacht", zei Trump.

Maar ondanks dat onderzoek heeft hij naar eigen zeggen meer bereikt dan welke president ook. Zo stak hij de loftrompet over de Amerikaanse economie. "Ons land gaat erop vooruit, is in bloei en in groei en stijgt, eerlijk gezegd, naar ongelofelijke, nieuwe hoogten. De hele wereld is jaloers op onze economie, misschien de beste economie die we ooit in de geschiedenis van ons land hebben gehad", klonk het.

"Democraten gedreven door haat"

Verder had Trump het over thema's die ook al centraal stonden tijdens zijn campagne in 2016. Zo beloofde hij verder hardhandig op te treden tegen illegale immigratie. En de muur op de grens met Mexico, die zal er zeker komen. "De VS moet een land zijn voor burgers die de wet naleven, niet voor criminele aliens (niet-Amerikanen, nvr)", luidde het. En de VS zou "een puinhoop" zijn zonder muur.

Trump liet niet na om veelvuldig kritiek te spuien op de Democraten. Hij beschuldigde hen ervan dat ze worden "gedreven door haat" en dat ze erop uit zijn "om de Amerikanen en hun land te vernietigen". Hij omschreef de Democraten als "een radicaal-linkse bende" die volgens hem het socialisme in de VS zouden binnenbrengen. "Een stem voor de Democraten is een stem voor de opmars van radicaal socialisme en de vernietiging van de Amerikaanse droom." Ook een sneer naar Hillary Clinton bleef niet uit, zelfs al neemt zij niet deel aan de verkiezingen.

"Make America Great Again" was de beste politieke slogan in de geschiedenis, maar het is tijd voor verandering. Er is iets nieuws, iets dat echt werkt: "Keep America Great!"

Ook de pers kreeg een veeg uit de pan. Al vroeg in zijn toespraak wees hij naar achter in de zaal, waar journalisten de toespraak volgden. "Kijk, dat is veel fake news daarachter. Echt heel veel fake news."

En een nieuwe campagneslogan is er ook al. In 2016 was er "Make America Great Again", volgens Trump "de beste politieke slogan in de geschiedenis, maar het is tijd voor verandering. We hebben Amerika groot gemaakt, maar hoe geef je de nummer één in thema, logo, statement op? Er is iets nieuws, iets dat echt werkt, en dat is "Keep America Great" (Hou Amerika groot, nvr), juist? Keep America great!"

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal: (lees verder onder de beelden)

Video player inladen...

Nog vier jaar in het Witte Huis?

Trump toonde zich de voorbije maanden erg optimistisch over zijn kansen om nog vier jaar langer in het Witte Huis te blijven. Binnen zijn Republikeinse partij is wel een tegenstander opgestaan: Bill Weld stelt zich ook kandidaat voor de Republikeinse nominatie. Maar volgens VS-correspondent Björn Soenens hoeft Trump van hem niks te vrezen.

"Bill Weld komt uit de libertaire vleugel van de partij. Als hij 0,0005 procent van de stemmen haalt, zal hij al blij mogen zijn. Trump is de ongecontesteerde kandidaat bij de Republikeinen. Vier jaar geleden moest hij zelf strijden tegen de Republikeinen, had hij het establishment tegen zich. Maar nu is de Republikeinse partij zíjn partij. De tegenstanders van toen juichten hem nu toe."

Herbekijk hieronder het fragment uit "Het Journaal":

Video player inladen...

De verkiezingen zijn nog 500 dagen van ons verwijderd, en daarin kan veel gebeuren. Het is veel te vroeg om nu al af te gaan op wat de peilingen zeggen.

Björn Soenens

Uit een op zondag gepubliceerde peiling van NBC en de krant Wall Street Journal, bleek dat 52 procent van de respondenten het niet echt ziet zitten om op Trump te stemmen, nog eens 10 procent heeft daar voorbehoud bij. Daar tegenover staat dat 37 procent aangaf enthousiast te zijn of het wel te zien zitten om op Trump te stemmen. Joe Biden deed het, met 40 procent, iets beter.

Ook in interne peilingen uit het Trump-kamp afgelopen maart zou Trump Biden voor zich moeten dulden in traditioneel stemmende staten waar Trump in 2016 zijn overwinning verzekerde, maar ook in enkele typisch Republikeinse staten. Volgens Soenens is Biden volgens Trump nog een vraagteken. "De Republikeinen kennen blijkbaar maar één kandidaat en dat is hij. Ze hebben er kennelijk schrik van. Iemand die mensen oproept om weer voor fatsoen te gaan."

"Maar laat ons eerlijk zijn, de verkiezingen zijn nog 500 dagen van ons verwijderd, en daarin kan veel gebeuren. Vergeet ook niet dat Trump volgens de peilingen grandioos zou verliezen tot de dag voor de verkiezingen. Het is veel te vroeg om nu al af te gaan op wat de peilingen zeggen."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen