Video player inladen...

Van parkboom tot gitaar: studenten bouwen instrumenten uit inlands in plaats van tropisch hout in Boom

Terwijl andere studenten zwoegen op examens en thesissen studeren de jonge mannen en vrouwen van het ILSA in Boom af met een zelfgebouwde viool, cello, luit of gitaar. En wat meer is: steeds vaker gebruiken ze daar inheems hout voor, uit de provinciale domeinen van Antwerpen. 

“Esdoorn, walnoot, het bovenblad van vurenhout, de kam van perelaar”, wijst Jarl Hanssens. Hij heeft een jaar gewerkt aan een bolronde luit met verschillende houtsoorten van bij ons. Het is de tijd van de mondelinge of schriftelijke examens, de eindproef of thesis, maar hier studeren jongeren af met een zelfgebouwd muziekinstrument van topkwaliteit.

Lassers en luitenbouwers

We staan in het naar hout geurende atelier van ILSA, de Internationale Lutherie School Antwerpen, in de Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek in Boom, een prachtig art deco-gebouw waar ook toekomstige elektriciens en lassers worden opgeleid. Het is de enige school in de Benelux waar je in voltijds dagonderwijs strijk- en tokkelinstrumenten kunt leren bouwen. Er komen studenten uit de hele wereld op af. Ze hebben violen, cello’s, gitaren en luiten gemaakt die op woensdag 19 juni worden “ingespeeld” door professionele muzikanten tijdens een concert. 

Akoestisch is hout uit de achtertuin van geweldige kwaliteit

Bijzonder is dat voor enkele luiten en gitaren dit keer geen tropisch palissander is gebruikt . Dat is een beschermde houtsoort die niet meer gekapt of verhandeld mag worden. “Daarom zoeken we naar alternatieven van bij ons”, zegt Jarl. Zijn luit heeft afwisselend donkere en lichte stroken en fraai geometrisch snijwerk.

Lees verder onder de foto

Ook Fransman Antoine Haury is hier aan de slag; hij houdt twee zelfgebouwde gitaren in de hand, de lichtst gekleurde is van eik, es, vurenhout en notelaar. “Ik wou aantonen dat een gitaar met lokaal hout even goed klinkt. Ik ben tevreden met de klank van allebei. Het is niet nodig om zo ver te gaan zoeken om mooie dingen te vinden en het is ook een ecologische kwestie.”

Lesgever Anton Somers beaamt: “Akoestisch zijn de houtsoorten die in onze achtertuin groeien van een geweldige kwaliteit en we gebruiken dan ook bomen uit de provinciale parken en domeinen van de provincie Antwerpen.”

Jarl speelt zelf klassieke gitaar en ook Antoine neemt les, “om het instrument aan te voelen”. De studenten van ILSA zijn ofwel zelf muzikant, ofwel hebben ze een eerdere opleiding houtbewerking gevolgd. 

Lees verder onder de foto

Het is een heel bijzonder gevoel om de eerste klank uit een instrument te halen  

Rebekka De Backer

Rebekka De Backer spant snaren op de gloednieuwe cello die ze net heeft afgewerkt . “Ik speel zelf viool, deed ASO maar vond niet echt mijn ding in de boeken. Ik wou met mijn handen werken en ben ook graag in de natuur en met hout bezig.” Op de achterkant van haar cello zien we ragfijn inlegwerk: “Ik hou me graag met precisiewerk bezig.” Ze ziet haar toekomst vooral als bouwer van bogen voor strijkers.  

Deze instrumenten hebben meer waarde dan m’n diploma. Ik wil ze kunnen tonen als bewijs van mijn kunde  

Antoine Haury

Lees verder onder de foto

De viool stemmen en bespelen die je helemaal zelf hebt gebouwd in drie maanden tijd: dat moet toch een kick geven. Sing Him is geboren in België, woonde in Hongkong en keerde terug om in Boom violen te leren bouwen. “In China of Hongkong heb je niet zulke scholen”, zegt hij. Voor dit vak moet je “passie en geduld hebben, van klank houden en van hard werk”. Want een viool afwerken kan zo lang duren als je wil. Sing Him droomt van een eigen atelier, waar studenten of professionele muzikanten een instrument komen uitproberen en kopen.

Ik ben altijd op zoek naar het geheim van de viool

Sing Him

“De opleiding vraagt heel veel motivatie en doorzettingsvermogen”, zegt lesgever Anton Somers. Af en toe mislukken hoort erbij. Maar er zit muziek in de instrumentenbouw: “Ik zie een rooskleurige toekomst voor deze studenten; er zijn veel ateliers die werk produceren op hoog niveau en daarvoor leiden we mensen op, om topinstrumenten te maken of te restaureren.”

Lees verder onder de foto

Jarl heeft goede hoop: “Ik denk dat ik volgende week afgestudeerd ben, mijn werk is goed, ik twijfel er niet aan. Dit is mijn laatste week hier.” Eerst wil hij nog een andere job doen om noodzakelijk gereedschap aan te schaffen en dan wenkt de toekomst: een eigen gitaaratelier.

Het eindejaarsconcert op instrumenten van de ILSA-opleiding vindt plaats op woensdag 19 juni om 20u in PTS Boom.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen