Videospeler inladen...

VN: "Voldoende bewijzen om onderzoek te openen naar verantwoordelijkheid Saudische kroonprins bij dood Khashoggi"

De Verenigde Naties zeggen in een rapport dat de betrokkenheid van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman bij de moord op journalist Jamal Khashoggi moet worden onderzocht. Een mensenrechtenexpert van de VN zegt dat er "voldoende bewijzen zijn om een onderzoek te openen naar de verantwoordelijkheid van hooggeplaatste Saudi's, de kroonprins inbegrepen." 

Een onafhankelijke mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties heeft zes maanden gewerkt aan een rapport over de dood van Jamal Khashoggi. De Saudische journalist werd in oktober vorig jaar vermoord tijdens een bezoek aan de Saudische ambassade in de Turkse stad Istanbul.   

Volgens het VN-rapport zijn er "geloofwaardige bewijselementen die een bijkomend onderzoek rechtvaardigen naar de individuele verantwoordelijkheid van hooggeplaatste Saudi's, kroonprins Mohammed bin Salman inbegrepen." 

"Buitengerechtelijke executie"

In het rapport staat dat Khashoggi het slachtoffer is geworden van "een buitengerechtelijke executie". Volgens de mensenrechtenexpert die het rapport samenstelde, zou VN-secretaris-generaal Antonio Guterres "zelf in staat moeten zijn om een internationaal strafrechtelijk onderzoek te openen, zonder dat een staat daarbij kan tussenkomen."

Saudi-Arabië: "ongegronde beschuldigingen"

De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië Adel al-Jubeir, heeft het VN-rapport verworpen. Hij zei dat het rapport: “Niets nieuws is”. Hij schreef op Twitter: “Het VN-rapport bevat duidelijke tegenstellingen en ongegronde beschuldigingen die de geloofwaardigheid ervan aantasten.” 

Wie is Khashoggi?

De 59-jarige Jamal Khashoggi was vorig jaar in oktober naar het Saudische consulaat in Turkije gereisd om papieren in orde te maken voor zijn huwelijk . Maar de journalist heeft de Saudische ambassade in Istanbul nooit levend verlaten, hij werd er op 2 oktober vermoord. Khashoggi was een invloedrijk en gerespecteerd Saudisch journalist. Maar hij was ook kritisch voor onder meer kroonprins Mohammed Bin-Salman. De journalist is dan ook Saudi-Arabië ontvlucht nadat vrienden van hem werden gearresteerd en ook hij restricties kreeg opgelegd. Sindsdien leefde hij in de VS. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Een BBC-documentaire over het Saudische koningshuis, "House of Saud", kunt u nog tot 20 juli bekijken op VRT NU.

Meest gelezen