AFP or licensors

Wie zijn de “zatte nonkels” in de Europese fractie van de N-VA?

“In elke fractie heb je wel die zatte nonkel waarvoor je de andere kant uitkijkt.” Die opvallende uitspraak deed N-VA-Europarlementslid Geert Bourgeois in “De ochtend” op Radio 1. Aanleiding was de toetreding van de Spaanse partij Vox tot de ECR, de Europese fractie waar de N-VA lid van blijft. Daarom een overzicht van de partijen waarmee de N-VA behoorlijk botst qua visie.

Het Europees parlement is onderverdeeld in acht fracties. Deze fracties zijn samengesteld uit partijen uit verschillende EU-lidstaten, met min of meer gelijklopende ideologische profielen. Voor de “traditionele” partijen is het vrij gemakkelijk om min of meer gelijkgestemde partijen te vinden.

Voor de minder traditionele partijen, zoals de N-VA, is het veel minder vanzelfsprekend om in andere Europese landen partijen te vinden die op dezelfde golflengte zitten. De N-VA heeft er na een aantal weken wikken en wegen voor gekozen om deel te blijven uitmaken van de conservatieve fractie ECR-fractie.

Verschillen

Binnen de ECR-fractie zijn de 15 verschillende partijen het er onder andere over eens dat de Europese Unie niet uitgebouwd mag worden tot een “superstaat”, ten nadele van de bestaande natiestaten.

Daarnaast zijn er - net als binnen de andere fracties - ook grote verschillen tussen ECR-leden. Een kort overzicht van de partijen waarmee de N-VA behoorlijk botst qua visie:

 • Vox
  De N-VA was fel gekant tegen de toetreding van de drie parlementsleden van de Spaanse partij Vox, maar heeft dit niet kunnen tegenhouden. De N-VA en Vox staan diametraal tegenover elkaar omdat deze partij radicaal tegen Catalaans zelfbestuur is terwijl de nationalistische N-VA de Spaanse regio net steunt in zijn onafhankelijkheidsstrijd.

  Vox is verder uiterst conservatief en tegenstander van homorechten. Bij de Europese verkiezingen van 26 mei behaalde de partij 3 zetels in het Europees Parlement, net als de N-VA.

 • Fratelli D’Italia
  Een andere partij waarmee de N-VA helemaal niet op dezelfde golflengte zit, is het uiterst rechtse Fratelli D’Italia (Broeders van Italië). Die partij behaalde 5 zetels bij de Europese verkiezingen.

  De Italiaanse Broeders dreigen met de N-VA te botsen op economisch vlak. Wat hen betreft kan het huidige Europese begrotingsbeleid op de schop. “We willen een einde maken aan de verstikkende versobering”, luidt het.

  Voormalig N-VA-minister van Financiën en kersvers Europarlementslid Johan Van Overtveldt krijgt de kriebels van deze visie. “Zij zeggen hiermee eigenlijk dat ze de euro opgeven”, zei Van Overtveldt hierover in “Terzake”. “Dat is niet onze visie. Ik onderlijn elke dag opnieuw dat we verdere maatregelen moeten nemen om de eurozone beter te structureren."

Bekijk hieronder onder het gesprek met Johan Van Overtveldt in "Terzake" over de ECR-fractie en lees eronder verder:

Videospeler inladen...
 • PiS
  Nog een partij waarmee de N-VA geen al te beste vrienden is, is de Poolse PiS-partij (Recht en Rechtvaardigheid). Sterker zelfs: de N-VA heeft ermee ingestemd dat er een Europese inbreukprocedure moest gestart worden tegen het beleid van de Poolse regeringspartij, wegens de omstreden hervorming van de justitie in het land.  

 • Zweden Democraten
  In Zweden zijn de Zweden Democraten (opgericht in 1988) in enkele jaren tijd uitgegroeid van een kleine extreemrechtse partij, met een neo-nazistisch verleden, tot een belangrijke Zweedse oppositiepartij. Voor extremistische en racistische leden is er, naar eigen zeggen, nu geen plaats meer bij de partij die 3 zetels heeft in het Europees Parlement. De partij is uitgesproken tegen migratie.

  In de week van de Europese verkiezingen werd de nummer vier van de kandidatenlijst, Europarlementariër Kristina Winberg van de lijst gehaald en zelfs uit de partij gezet na een rel over handtastelijkheden op een partijbijeenkomst.

 • Forum voor Democratie
  Een laatste partij waar het mogelijk niet helemaal mee kan boteren, is het Nederlandse Forum voor Democratie. De partij van de flamboyante Thierry Baudet werd eerder dit jaar de grote winnaar bij de provincieraadsverkiezingen in Nederland. Bij de Europese verkiezingen sleepte de  eurokritische en rechts-populistische partij drie zetels in de wacht.

  Baudet en de zijnen zijn veel eurokritischer dan de N-VA. Daarnaast kan Baudet ook botsen met N-VA-Europarlementslid en vrouwenactiviste Assita Kanko. Baudet liet zich namelijk al herhaaldelijk opmerken door vrouwonvriendelijke uitspraken. Zo was er onlangs nog opschudding over een essay waarin hij zich volgens andere Nederlandse politici een tegenstander toonde van abortus en vrouwenemancipatie.

Meest gelezen