Alle 150 Kamerleden hebben de eed afgelegd: dit waren de opvallendste momenten

In de Kamer hebben de 150 verkozen leden de eed afgelegd. En zo is de Kamer van Volksvertegenwoordigers - nieuw samengesteld na de verkiezingen van 26 mei - officieel geïnstalleerd. Wij selecteerden de opvallendste momenten van de eedaflegging.

Patrick Dewael (Open VLD) omzeilt "situatie-Dries Van Langenhove"

De openingszitting van de Kamer werd voorgezeten door Patrick Dewael (Open VLD). Een eer die hem te beurt viel omdat hij het Kamerlid met de meeste anciënniteit is en omdat de vorige Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) niet herkozen raakte.

Vooraf was nogal wat controverse, voornamelijk bij de Franstalige partijen, omdat het Kamerreglement voorschrijft dat de voorzitter tijdens de installatiezitting bijgestaan wordt door de twee jongste verkozenen. Een van hen is Dries Van Langenhove, die verkozen raakte voor Vlaams Belang en in verdenking is gesteld voor mogelijke inbreuken op de racismewetgeving.

Maar Dewael ontmijnde die situatie door de zitting vanop zijn stoel te leiden, en dus niet vooraan. Op die manier werd hij niet vooraan in het halfrond geflankeerd door Dries Van Langenhove en slaagde Patrick Dewael erin om de kalmte te bewaren.

Er werden ook spanningen verwacht bij de eedaflegging zelf van Dries Van Langenhove, maar daar waren er geen incidenten. Wel is het zo dat de Vlaams Belang-verkozenen bij hun eedaflegging geen applaus kregen van de Franstalige partijen.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Maria Vindevoghel (PVDA) wil Nederlands en Frans combineren, Dewael fluit haar terug

Bij haar eedaflegging veroorzaakte Maria Vindevoghel (van de uiterst linkse PTB-PVDA) wel een opstootje, door bij de formulering van de eed het Nederlands en Frans te combineren. "Ik zweer de observer de Grondwet", klonk het. Voorzitter Patrick Dewael maande haar aan om de eed juist af te leggen. Waarop Vindevoghel repliceerde dat ze tweetalig is, ze werd daarin bijgestaan door Raoul Hedebouw.

De taal van eedaflegging is van belang want voor wie in Brussel is verkozen, behoort tot ofwel de Nederlandstalige of Franstalige taalgroep in de Kamer naargelang in welke taal de eed is afgelegd dan wel welke taal er eerst werd gehanteerd. Uiteindelijk las Vindevoghel de eed juist af, te beginnen met het Nederlands.

De Nederlandse taalgroep in de Kamer groeit overigens van 87 naar 89 leden. Twee Kamerleden die in Brussel zijn verkozen, Tinne Van der Straeten (Groen) en dus Maria Vindevoghel (PVDA), hebben de eed eerst in het Nederlands afgelegd. En de taalgroepen zijn belangrijk bij het stemmen van bijzondere wetten. Die moeten niet alleen met een tweederdemeerderheid worden goedgekeurd, maar ook met een meerderheid in elke taalgroep.

Videospeler inladen...

Premier Michel in de drie landstalen

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) heeft ook de eed afgelegd als verkozene in de Kamer. Hij deed dat netjes in de drie landstalen, te beginnen met het Frans. "Je jure d'observer la constitution. Ik zweer de grondwet na te leven. Ich schwöre die Verfassung zu befolgen". Ook verschillende andere Kamerleden waagden zich in de drie landstalen.

Voor Michel was er overigens ook applaus, omdat hij net opnieuw vader is geworden.

Videospeler inladen...

Koen Geens (CD&V) even van de wijs door gsm

Bij de eedaflegging van ontslagnemend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) rinkelde plots luid zijn gsm. Geens was even van de wijs en begon daardoor in het Frans. "Je jure... Pardon" De minister herpakte zich en sprak daarna de eed uit in het Nederlands, Frans en Duits. Het was overigens de echtgenote van minister Geens die hem had opgebeld.

Videospeler inladen...

Selfie time

De eedaflegging is een eerste mediageniek en belangrijk moment van de nieuw verkozen Kamer.  De Kamerleden wilden het dan ook duidelijk vastleggen op de gevoelige plaat, voor het nageslacht en - allicht vooral - om te delen op social media.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" gevolgd door een analyse van Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportage uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen