Politicoloog Nicolas Bouteca: "Groen heeft slecht verkiezingsresultaat aan zichzelf te wijten"

Groen heeft het de afgelopen verkiezingen niet zo goed gedaan als verwacht en de discussie waarom dat zo liep, is volop uitgebroken. Volgens Nicolas Bouteca (UGent) moet de partij daarvoor de hand in de eigen boezem steken en hebben de problemen niet alleen met een slechte communicatie te maken. 

De discussie binnen de partij is losgebarsten na een gericht lek van een nota van kopstuk Wouter Van Besien waarin die een scherpe analyse maakt van de campagne van Groen. "Dat lek duidt aan dat het rommelt in de partij, dat er onenigheid is, wellicht ook over de rol van de voorzitter", zegt Bouteca. 

"Van Besien heeft gelijk, al is zijn analyse niet zo nieuw. We weten allemaal wel een beetje waarom het is misgelopen bij Groen. Een van de belangrijke redenen is dat Groen werd weggezet als de partij van het dure leven. Alles zou duurder worden met Groen. Alle partijen hebben aan die beeldvorming meegewerkt en Groen is er niet in geslaagd om dat beeld weg te krijgen", zegt Bouteca. 

"Groen heeft te weinig de kansen aangegrepen om dat beeld weg te communiceren. Er is bijvoorbeeld geen echt antwoord gekomen op de vraag of het afschaffen van de salariswagen gecompenseerd zou worden. Daar zat een groot probleem. "

Meer dan stijl en communicatie

Maar het probleem is niet louter de stijl of de communicatie van de partij. "Het klimaatthema is een thema bij uitstek dat niet meer zal weggaan, de vraag is alleen hoe je daar andere thema's aan vastkoppelt. Sociaaleconomisch moet Groen een duidelijkere keuze maken en thema's uitwerken die dichter bij de mensen aansluiten. Bijvoorbeeld pensioenen is iets wat alle Vlamingen interesseert, maar met thema's zoals armoedebestrijding of welzijn win je geen verkiezingen", stelt Bouteca. 

Met dit alles komt ook de positie van voorzitter Meyrem Almaci ter discussie. "De partij heeft nood aan een voorzitter die durft toegeven dat de groenen de verkiezingen verloren hebben. De context was fantastisch, maar eigenlijk hebben zij een overwinningsnederlaag geleden. Je hebt dus een voorzitter nodig die het probleem erkent en er oplossingen voor zoekt."

"De vraag is wel wie Almaci dan zou moeten opvolgen. Er is niet zo iets als een natuurlijke opvolger. Kristof Calvo heeft het ook niet goed gedaan. Misschien moet mevrouw Almaci het vertrouwen vragen van de partij, dat hebben de anderen zoals John Crombez en Wouter Beke ook gedaan, en als de partijtop dat vertrouwen bevestigt, dan ben je weer vertrokken voor een aantal maanden als voorzitter die stevig in het zadel zit."

Calvo geeft fouten toe

Fractieleider Kristof Calvo heeft in "Terzake" gereageerd op de kritiek van Van Besien. "Wouter heeft een aantal dingen op papier gezet en ik ben hem daar dankbaar voor want elke partij - ook de onze - moet proberen nog beter te doen. Met sommige dingen ben ik het eens, met andere minder", zegt Calvo.

Een punt van kritiek waarmee Calvo het eens is, is dat het een uitdaging is voor een groene partij om duidelijk te maken dat wij aan politiek doen én voor de planeet én voor de portemonnee van mensen. "Dat is zeker iets waar we heel duidelijk over moeten zijn."   

"We hebben met passie en overtuiging onze campagne gevoerd. Kon het soms beter? Wellicht wel. Ik zal fouten gemaakt hebben, ik zal nog fouten blijven maken, maar het goede nieuws is dat we vandaag 21 Kamerleden hebben, de grootste fractie ooit, en daarmee gaan we aan de slag, elk op zijn of haar manier."

Bekijk hieronder het hele interview in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen