Brouwers vrezen flessentekort: "Lever uw flessen in!"

Belgische bierproducenten moeten hun voorraad flesjes nauwgezet in de gaten houden om niet zonder te vallen. Dat is onder meer het geval bij Roman in Oudenaarde en De Halve Maan in Brugge. Vooral brouwers die veel exporteren zitten met een flessentekort. Ze roepen consumenten op om lege flessen zo snel mogelijk in te leveren.

"De flessenvoorraad is voor ons enorm belangrijk. Het is eigenlijk één van onze grondstoffen", vertelt Thomas Lauwaert van brouwerij Roman uit Oudenaarde bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "We moeten ervoor zorgen dat we voldoende leeggoed binnen krijgen anders krijgen we een probleem. De flesjes worden bij ons ingeleverd, hier gespoeld en ook meteen weer gevuld. Elk uur passeren er zo 30.000 flesjes, dat is enorm."

Moeilijk evenwicht

"Het gaat sowieso in golven. Zeker bij brouwers die vaak exporteren. Een deel van de flesjes verdwijnt dan naar het buitenland en wordt niet of veel later ingeleverd. Wij zitten vooral in de Belgische markt, dus bij ons speelt dat minder. Maar we moeten het wel nauwlettend in de gaten houden", benadrukt Lauwaert. "We moeten er enerzijds voor zorgen dat ons bier zo vers mogelijk is dus we proberen onze stock zo laag mogelijk te houden. Anderzijds willen we natuurlijk ook zeker genoeg flesjes voorhanden hebben. Dat is een moeilijk evenwicht."

Kiezen voor blik

De grote afhankelijkheid van het leeggoed zorgt ervoor dat sommige brouwers op zoek gaan naar alternatieven. "Voor ons nieuw, alcoholvrij bier hebben we bewust gekozen voor blik. Dat zit nu nog een beetje in het verdomhoekje maar eigenlijk is het ook een goed alternatief. Blik kan ook erg goed gerecycleerd worden, als de inzameling goed verloopt." Toch stapt Roman voor bestaande bieren niet over op een andere verpakking, glas blijft de standaard. "We zijn een familiebedrijf en dus gaan traditie en innovatie hand in hand."

Oproep tot inlevering

De koepel van brouwers trekt intussen wel aan de alarmbel. Sommige brouwers, zoals brouwerij De Halve Maan uit Brugge, zitten met een derde minder leeggoed dan vorig jaar. Ze roepen consumenten op om lege flesjes, bakken en vaten sneller in te leveren. Met het mooie zomerweer in het vizier is de oproep extra nijpend. De regenachtige afgelopen dagen zorgden voor een wat lagere consumptie dan op dagen met mooi terrasjesweer. 

De Halve Maan kocht onlangs nog nieuwe flesjes en vaten aan, omdat een aantal van haar bieren het zo goed doet. Maar de vraag stijgt sneller dan verwacht. Omdat er meer wordt uitgevoerd naar de buurlanden duurt het ook langer vooraleer een deel van de lege flesjes terug is in de brouwerij. "Vandaar dus de oproep", zegt brouwer Xavier Vanneste. "Leeggoed is een circulair systeem, een heel positief systeem. Maar alles staat of valt bij het genoeg roteren van de kratten. Als mensen dus in hun kelder nog een leeg krat Brugse Zot hebben staan, gelieve dat dan zo snel mogelijk op te sturen naar de brouwerij. Dan helpen zij ons echt."

Meest gelezen