Bruzz

Brusselse ringslang bedreigd door uitbreiding fietssnelweg

Natuurliefhebbers maken zich zorgen over de plannen voor een uitbreiding van de fietssnelweg tussen Asse en Brussel. Dat schrijft Bruzz. Die snelweg wordt binnenkort wellicht verlengd dwars door het moeras van Jette en Ganshoren. Daar wonen honderden ringslangen die daardoor bedreigd worden.

De Vallei van Molenbeek herbergt een groot moeras waar honderden ringslangen een thuis hebben gevonden. Die thuis wordt nu bedreigd door de verlenging van de fietssnelweg tussen Asse en Brussel. Dat vertelt Chris Vandenhaute van Natuurpunt. "Al 30 jaar woont er een grote slangenpopulatie in het moeras van Jette en Ganshoren. Die is er gekomen door de aanwezigheid van een spoorlijn. Omdat die spoorlijn bovenaan ligt, is er een zuiderse helling ontstaan. Daar kunnen de slangen zich rustig opwarmen. Maar dat zou dus veranderen met de komst van de fietssnelweg. Die zou het gebied in twee splijten waardoor de beestjes vastzitten met alle gevolgen..."

Platgereden slangen 

Vandenhaute is helemaal niet tegen de fietssnelweg. Integendeel. Hij zou de bestaande fietspaden rond het gebied verlengen en niet door het gebied laten lopen. "De fietssnelweg zou niet alleen het moeras in twee splijten, maar ook op die belangrijke zuidelijke helling komen. De slangen gaan dan de neiging hebben om naar de weg te trekken en op het beton te gaan liggen waar ze platgereden worden. Het zou een totale verstoring zijn van zo'n optimale plek." 

De beslissing voor de uitbreiding van de fietssnelweg wordt binnenkort genomen. 

 

 

 

Meest gelezen