Video player inladen...

Carla verloor haar dochter door spoorlopen: "Hoe is het mogelijk dat het nog steeds gebeurt?"

Spoorlopen blijft nog altijd een groot probleem: tussen januari en mei van dit jaar werden al 353 meldingen gedaan van spoorlopers. De gevolgen kunnen dramatisch zijn. Carla Claeys verloor haar 12-jarige dochter Charlotte door spoorlopen. Ze hoopt met haar getuigenis bij "De Madammen" op Radio 2 jongeren wakker te schudden.

Vijf jaar geleden stierf Charlotte aan het station van Groenendaal. Ze ging samen met een vriendin foto's maken op het perron. "Er is een trein aangekomen aan 140 km per uur en die heeft niet getoeterd, ze hadden hem niet zien aankomen. Ze is geraakt door de trein en heeft het niet overleefd. Haar vriendin is nog net op tijd kunnen wegspringen."

Eén en Infrabel werkten samen om het levensgevaarlijke spoorlopen onder de aandacht te brengen. In "Thuis" werd een verhaallijn uitgewerkt om de gevaren van spoorlopen aan te tonen. "Ik vind het verschrikkelijk dat jongeren, en ook oudere mensen op en langs de sporen lopen. Ik snap het niet. Hoe is het mogelijk? Blijf van de sporen weg, daar dienen ze niet voor."

Als ik ook maar één leven kan redden door erover te praten, zal ik het blijven doen

Carla Claeys

"Het is een luguber detail, maar mijn dochter was in stukken, ze was onherkenbaar. Ik heb het niet gezien, maar dat heeft de politie mij verteld. Dat moeten jongeren beseffen, als het gebeurt, het is gedaan, je komt niét meer terug."

Ook de kosten worden verhaald op de achterblijvers. Carla kreeg een factuur van 19.000 euro toegestuurd voor de opgelopen vertragingen bij het spoor. "Ik heb ze niet betaald, ik heb het aangeklaagd en ik heb het proces gewonnen."  

Carla is haar dochter kwijt, maar ze houdt zich sterk. "Ik probeer positief te blijven. Vanaf de eerste dag heb ik gezegd dat ik verder moet. Ik moet er proberen voor te zorgen dat het niet meer gebeurt. Als ik ook maar één leven kan redden door erover te praten, zal ik het blijven doen."

Bekijk het gesprek met Carla Claeys in "De madammen":

Video player inladen...

Meest gelezen