Domein rond met blauwalg besmette Damvalleimeer in Destelbergen volledig afgesloten

Het domein rond het Damvalleimeer in Destelbergen is volledig afgesloten. Door verschillende hevige onweersbuien is er kans dat er bomen omvallen. Het domein kampt ook al enkele dagen met blauwalg in het meer. Daarom was het water benaderen ook al langer verboden. Nu zijn ook een aantal toegangswegen naar het meer afgesloten.

Alle toegangswegen naar het Damvalleimeer in Destelbergen zijn afgesloten. Enkele bomen zijn er onstabiel na verschillende hevige onweersbuien de voorbije dagen. Daarenboven kempt het meer op het domein ook met blauwalg en zit het water er onder een laag blauwbruine smurrie. De bacteriën produceren toxische stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en dier.

Blauwalg

Blauwalg kan een gevaarlijke bacterie zijn voor mens en dier. Even was er vrees voor dat de bacterie zich ook via de lucht kon verspreiden tijdens hevige rukwinden. Maar het Agentschap Zorg en Gezondheid ontkent dat dit kan gebeuren. Om de blauwalg uit het water te halen probeert de brandweer een pompsysteem in het water te plaatsen dat voor meer circulatie moet zorgen. Dat zou de verspreiding van blauwalg moeten vermijden. "Ook het hevige regenweer van de voorbije dagen kan zelfs helpen om de bacterie te doen verdwijnen", benadrukt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Blauwalg komt immers vooral voor in stilstaand water en duikt vooral op na erg warme en zonnige periodes. In Destelbergen hebben ze er geregeld last van. Vorig jaar veroorzaakte de bacterie nog een massale vissterfte.  

Meest gelezen