Video player inladen...

Duizenden demonstranten bestormen parlement in Georgië: "Russofobe provocatie", zegt Kremlin

In Georgië zijn 240 gewonden gevallen bij onlusten tussen betogers en de politie. Het geweld ontstond toen demonstranten probeerden om het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi te bestormen. Ze eisten het ontslag van de parlementsvoorzitter omdat die een Russische delegatie de plenaire zitting zou hebben laten bijwonen. De parlementsvoorzitter heeft intussen daadwerkelijk ontslag genomen. 

Op beelden van de staatsomroep is te zien hoe duizenden mensen ondanks de versperringen van de politie proberen om het parlementsgebouw binnen te gaan, maar dat de ordediensten hen dat beletten. De politie gebruikte traangas, maar ook rubber kogels. Bij de onlusten raakten 160 betogers en 80 agenten gewond.

De betogers eisen het ontslag van parlementsvoorzitter Irakli Kobakhidze, omdat hij een Russische delegatie toeliet tot een plenaire zitting van het Georgische parlement. Tijdens de zitting over religieuze en politieke kwesties heeft de Russische volksvertegenwoordiger Sergej Gavrilov de Georgische parlementsleden ook toegesproken. 

Daarop riepen de oppositiepartijen op tot een demonstratie. Ze vrezen dat Rusland zijn invloed probeert uit te breiden in Georgië, een vroegere Sovjetrepubliek. De oppositie heeft al opgeroepen tot nieuwe manifestaties.

Parlementsvoorzitter Kobakidze heeft intussen ontslag genomen. Zijn partij, de regeringspartij Georgische Droom, zegt dat zijn beslissing om op te stappen "een bewijs is van zijn verantwoordelijkheidszin, zeker geen toegeving aan de eisen van de onverantwoordelijke oppositiepartijen".

Russofobe provocatie, die leidt tot ongerustheid

De relaties tussen Rusland en Georgië zijn erg gespannen. In 2008 vochten de landen nog een korte oorlog uit over het statuut van de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië.

Het Russische Kremlin omschrijft de manifestatie in Georgië als een "russofobe provocatie", een uiting van angst of afkeer jegens Rusland, die ongerustheid opwekt in Rusland.

Video player inladen...

Meest gelezen