Familie en vrienden herkennen stem van kunstenares Frida Kahlo in geluidsopname niet

Familieleden en voormalige studenten van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo herkennen haar stem niet op een onlangs opgedoken geluidsopname. Vorige week kondigde de Mexicaanse minister van Cultuur aan dat er een opname was gevonden in de archieven van Alvaro Galvez y Fuentes, een grote radioster in de jaren 50. Maar volgens diverse getuigen die Kahlo gekend hebben klopt dat dus niet. 

"Dat is ze niet", dat was de eensluidende conclusie van familieleden en oud-studenten van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo nadat ze een geluidsopname beluisterd hadden waarop haar stem te horen zou zijn.

Het zou de enige opname ooit van Kahlo's stem zijn. Vorige week kondigde de Mexicaanse minister van Cultuur Alejandra Frausto nog aan dat die opgedoken was in de Nationale Geluidsbibliotheek van Mexico. Ze bevond zich in de archieven van Alvaro Galvez y Fuentes, een grote radioster uit de jaren 50. 

Maar nabestaanden van Kahlo herkennen de stem hoegenaamd niet. Ze melden dat ook Arturo Estrada Hernández, een van haar studenten, bevestigt dat dit niet de stem van Kahlo is. "Voorzover de familie Kahlo weet bestaat er geen enkele opname van Frida's stem", liet de familie in een verklaring weten. 

Ook een andere voormalige student, Guillermo Monroy Becerril, herkent de stem niet. Hij vertelde het Spaanse nieuwsagentschap Efe dat hij en zijn vrienden zo goed als inwonende studenten waren in Kahlo's huis "Casa Azul" in Mexico City, en zich haar stem dus goed kunnen herinneren.

Lees verder onder het filmpje met de geluidsopname:

Tenslotte is er nog een Mexicaanse actrice, Amparo Garrido, die zich meent te herinneren dat zij ooit een citaat van Kahlo heeft ingesproken. Op het Mexicaanse radiostation Radio Fórmula zei ze: "Ik denk dat ik het ben, en dat denk ik al een tijdje. Ik heb verschillende dingen opgenomen voor El Bachiller. Ik ben er bijna zeker van dat ik dit fragment heb opgenomen." (Amparo Garrido las onder meer de stem van Sneeuwwitje in voor de Spaanse versie van de gelijknamige Disney-film.)

Amparo's zoon Ismael betwijfelt ook of Frida Kahlo de opname zelf heeft kunnen maken. Die moet dateren uit 1954, het jaar dat Kahlo gestorven is. Op het vermoedelijke moment van de opname zou ze in het ziekenhuis hebben moeten liggen, en zou haar gezondheidstoestand niet stroken met het opgenomen stemgeluid. 

Meest gelezen