Gentse marktkramers niet blij met subsidieregeling rond lage-emissiezone

De Gentse marktkramers zijn niet blij met de nieuwe regeling rond de lage-emissiezone. Ze zouden een subsidie kunnen krijgen tot 10.000 euro als ze een nieuw voertuig zouden kopen. Maar daar is de koepel van marktkramers ontevreden mee.

Vanaf volgend jaar zullen verschillende marktkramers Gent niet meer binnen mogen omdat hun vrachtwagen te vervuilend is. Om de marktkramers tegemoet te komen, kwam woensdag het nieuws dat ze tot 10.000 euro subsidie kunnen krijgen als ze hun voertuig of hun vervuilende motor zouden vervangen.

Ontevreden

De koepel van marktkramers is ontevreden met de beslissing. Niet iedereen heeft namelijk recht op de subsidie. “Het zijn enkel vaste winkelwagens die er recht op hebben”, vertelt Peter Lauweryns. “Als je kijkt naar de Vrijdagmarkt, dan staan daar amper acht vaste wagens. De meerderheid van de collega’s rijden met een lichte vrachtwagen, een camionette, en die vallen dus volledig uit de boot wat de subsidie betreft."

Motor stilleggen

Volgens Lauweryns zou het beter zijn om marktkramers vrij te stellen voor de lage-emissiezone. “Ze leggen toch altijd hun motor stil als ze op de markt zijn. Heel erg vervuilend zijn die wagens dus niet.” De koepel van marktkramers heeft al verschillende politici aangesproken en heeft ook een gesprek gevraagd met de Gentse burgemeester Mathias Declercq (Open VLD).

Meest gelezen