Archiefbeeld: Wouter Van Besien.

Van Besien scherp voor campagne van Groen: "Heb je poen, stem dan groen: daarop is te weinig antwoord gekomen"

Antwerps Groen-kopstuk Wouter Van Besien, die zelf niet verkozen raakte, heeft zijn partij in een interne nota een veeg uit de pan gegeven over de afgelopen verkiezingscampagne. Dat achterhaalde De Standaard. Groen bleef op 26 mei duidelijk onder de verwachtingen. "Het is niet aan ons om de bezitters van salariswagens te culpabiliseren."

Wouter Van Besien raakte als Antwerps lijstduwer met iets meer dan 8.200 stemmen niet verkozen in het Vlaams Parlement. Het was niet de enige anticlimax voor Groen: de partij groeide dan wel bij de voorbije verkiezingen, maar kon de peilingen uiteindelijk verre van waarmaken.

Het mag duidelijk zijn dat er intern wat groen gelachen moet zijn om die resultaten. Dinsdag in "Terzake" zei voorzitter Meyrem Almaci dat ook met zoveel woorden: "Het mocht meer zijn." Ook Van Besien zelf maakte een harde analyse en stuurde die volgens De Standaard naar de brede top van Groen en naar zijn gewezen fractie in het Vlaams Parlement. 

En die tekst gaat geen taboes uit de weg, zo blijkt. In de ogen van Van Besien heeft Groen vooral de laatste maand de meeste potentiële kiezers verloren, "mensen die uiteindelijk toch weer een andere kant opgegaan zijn".

De gewone man

Hij stelt dat de partij zich duidelijk te weinig heeft aangetrokken van zijn linkse flank en dus ook van mensen die minder geld hebben. "De kilometerheffing, de vliegtuigtaks, de niet (helemaal) gecompenseerde betonstop, de (veronderstelde) vleestaks, op den duur zelfs onze voorstellen rond vermogensfiscaliteit – het kwam in de beeldvorming allemaal op de 'gewone man' terecht."

Ik denk ook dat het bij momenten te drammerig, te eenzijdig en te aanvallend van toon was

Uit de analyse van Wouter Van Besien (Groen)

"'Heb je poen, stem dan groen'. Op dit asociale beeld is te weinig antwoord gekomen", vindt hij. Aan de andere kant stond Groen dan wel met het vingertje omhoog voor wie een salariswagen heeft, zegt Van Besien, en dat hoefde ook niet. "Het is niet aan ons om de bezitters van salariswagens te culpabiliseren."

Groen als "sfeerbederver"

Daar kwam nog eens bovenop dat Groen de compensatie van de afschaffing van dat systeem niet concreet en niet geloofwaardig kreeg uitgelegd. Ook dat stoorde Van Besien, want eerder in de campagne had de partij wel een gedetailleerd en berekend klimaatplan gelanceerd. "We kwamen in de problemen toen we te weinig concreet gingen of begonnen te zwalpen, niet omdat we te concreet gingen."

Onheilspellende retoriek noem ik geen 'complexloze boodschap', dat is masochisme

Uit de analyse van Wouter Van Besien (Groen)

Groen stak zich volgens Van Besien in de rol van "sfeerbederver op het feestje", "uit een soort van misbegrepen plichtsbesef": "Onheilspellende retoriek noem ik geen 'complexloze boodschap', dat is masochisme." Ook de uitgespeelde kopstukken deden daaraan mee, vindt hij. "Ik denk ook dat het bij momenten te drammerig, te eenzijdig en te aanvallend van toon was."

Bij Groen spreken ze van een "interne nota", maar verder geven ze geen commentaar.

Meest gelezen