Iran haalt Amerikaanse spionagedrone neer, "een erg grote fout" zegt president Donald Trump

Iran zegt dat het een Amerikaans onbemand spionagevliegtuig heeft neergeschoten. De drone zou zijn neergeschoten bij de Straat van Hormuz. Dat is een erg belangrijke zeestraat waarlangs een groot deel van de wereldwijde olietankers passeren. De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat Iran "een erg grote fout heeft gemaakt".

Het gaat om een Global Hawk RQ4 drone. Het is een groot onbemand vliegtuig dat wordt ingezet op grote hoogte. Het toestel heeft een erg groot bereik en kan snel een groot gebied bespioneren. De VS ontkennen dat de drone boven Iran vloog. Mogelijk hebben de VS dus de drone ingezet in de buurt, of zelfs net in het Iraanse luchtruim. 

De spanningen tussen Iran en de VS zijn de voorbije weken erg opgelopen. Volgens de VS zit Iran achter aanvallen op olietankers in de nabijgelegen Golf van Oman. Iran ontkent dat.

Het is niet het eerste incident met een drone tussen Iran en de VS. In 2011 kwam al eens een hoogtechnologische Amerikaanse drone in Iraanse handen. Het is niet duidelijk of de drone toen is neergestort of dat, zoals Iran beweert, Iran de controle van de drone heeft kunnen overnemen. 

Archieffoto Duitse Global Hawk drone

In een korte, maar krachtige tweet zegt de Amerikaanse president Donald Trump dat Iran "een erg grote fout heeft gemaakt":

Toen hij enkele uren na zijn tweet de vraag kreeg of er een Amerikaanse antwoord volgt, verklaarde de president enkel: "Je zal het binnenkort ontdekken".

Trump sluit bovendien niet uit dat er sprake is van een vergissing. "Ik vind het moeilijk om te geloven dat dit moedwillig werd gedaan", zo verklaarde hij aan de pers, in de marge van een ontmoeting met de Canadese premier Justin Trudeau.

Pre-oorlog

Volgens Amerika-correspondent Björn Soenens spelen de VS en Iran een heel risicovol spel, "een soort schimmige pre-oorlog".  Maar volgens Soenens heeft geen van beide landen belang bij een echte oorlog, "want dan staat het hele Midden-Oosten in brand".

"Misschien is er nog een opening te vinden", besluit Soenens, "maar dan zal er toch een initiatief genomen moeten worden door andere landen, want anders gaan we naar een regelrechte confrontatie die eigenlijk niemand wil."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hieronder de analyse van Björn Soenens in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen