Mieke Bouve (Open VLD): "Gent heeft gerichte aanpak van Romakinderen nodig"

Actrice Mieke Bouve is afgelopen vrijdag aangeklampt en beledigd door een groepje kinderen jonger dan 12 die volgens haar van Roma-afkomst waren. Dat gebeurde toen het gemeenteraadslid voor Open VLD rond 23 uur alleen aan de tramhalte aan het Zuid stond te wachten. "Die kinderen hebben nood aan een bad met onze normen, waarden en plichtsbesef", vertelt ze aan Radio 2.

Bouve zegt dat ze haar gsm niet durfde te pakken tijdens het voorval omdat ze schrik had dat de kinderen die zouden stelen of dat ze haar fysiek iets zouden aandoen.

Amper twee dagen ervoor maakte een vriendin van Mieke Bouve zowat hetzelfde mee op dezelfde plek, zegt ze nog. Mieke Bouve is naast actrice ook gemeenteraadslid voor Open VLD, de partij van burgemeester Mathias De Clercq. 

Bekend probleem

Volgens Bouve levert de politie zeer goed werk, speelt die heel kort op de bal en vraagt die iedereen om zoiets aan te geven: "De politie is er nu al de hele dag mee bezig. Het is een precedent. De politie-inspecteur die ik sprak zei me dat er heel weinig aan te doen is."

"De wet laat wél toe dat je minderjarigen oppakt, maar niet dat je ze vasthoudt. Je kan hen geen straffen geven, je kan naar de ouders gaan, maar dan is het hun woord tegen dat van mij. Als je ze opsluit in een instelling ontsnappen ze, of worden ze door de ouders teruggehaald. Dus het is een vicieuze cirkel."

"De inspecteur zei ook dat je kinderen die opgroeien zonder waarden, normen en plichtsbesef, niet met een vingerknip die waarden en normen kan aanleren. Ik zeg niet dat wij ons moeten plooien naar hen, maar ik denk wel dat we er naar de toekomst toe rekening moeten mee houden. Ik wil mij veilig willen blijven voelen als Gentenaar, en ik moet het openbaar vervoer moeten kunnen en durven blijven nemen. Maar ik zal niet meer geneigd zijn om ’s avonds laat alleen op de tram te staan wachten."

Oplossing voor die kinderen?

Bouve vindt dat een gerichte aanpak nodig is voor de Romakinderen: "Ik denk dat je die kinderen en jongeren alleen nog in het gareel kan krijgen door ze weg te halen uit hun ouderlijke omgeving, uit hun manier van leven. Want zij hebben een andere cultuur, en die is niet gebaseerd op wetten en plichten, die kennen dat niet."

"Die kinderen worden ook vaak gestraft omdat ze te weinig gestolen hebben. Die hebben dat normbesef niet zoals wij dat hebben, omdat ze hetzelfde bij hun ouders zien. Het is een beetje zoals kinderen met ouders in het drugmilieu, die kennen alleen maar dat. Het is alleen maar door iemand te onttrekken daaraan, dat je kan zeggen: die beseft nu, het kan ook anders."

"Ik denk ook dat de verschillende stadsdiensten daar mee bezig zijn, zoals anderen op hun domein. Het probleem krijgt nu de nodige aandacht, en het is hopelijk geen druppel op een hete plaat. Maar makkelijk is het niet, want die Romakinderen hebben niets te verliezen. Ze hebben geen geld en goede huisvesting, ze leven van diefstal, en ze worden gestraft als ze niet genoeg hebben gestolen."

"Dat het Romakamp aan de Wiedauwkaai verdwijnt, is al een begin. Het is misschien een verschuiving van het probleem. Maar de politie is ermee bezig, en ik sta er garant voor dat ons bestuur dat zeker ter harte neemt en op termijn aan oplossingen zal werken."

Meest gelezen