Minister van Staat Armand De Decker begraven in Ukkel

Minister van Staat Armand De Decker heeft in een bomvolle Sint-Pieterskerk in Ukkel een staatsbegrafenis gekregen. Heel wat politici tekenden present, onder meer Herman De Croo, Herman Van Rompuy en Didier Reynders namen het woord. De Decker overleed vorige woensdag op 70-jarige leeftijd. 

De Decker was jarenlang voorzitter van de Senaat, maar bekleedde daarnaast nog tal van andere ambten. Hij begon zijn carrière als advocaat aan de Brusselse balie maar baande zich al snel een weg naar de politiek, eerst als adjunct-secretaris-generaal van de PRL, de toenmalige naam van de Franstalige liberalen. Begin de jaren 80 werd hij Kamerlid, wat hij bleef tot 1995. Daarna ging hij achtereenvolgens naar het Brusselse parlement en de Senaat, waar hij zich als voorzitter ontpopte tot een grote verdediger van de eerste Kamer. Tussen 2004 en 2007 was hij minister van Ontwikkelingssamenwerking in de regering Verhofstadt II. De Decker was ook elf jaar lang burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel, tussen 2006 en 2017.

Op het einde van zijn carrière viel de naam van De Decker in het Kazachgate-dossier. Dat draaide rond de manier waarop de wet op de verruimde minnelijke schikking - de zogenaamde afkoopwet - in 2011 tot stand kwam en nadien door het gerecht werd toegepast. Kringen binnen het Franse Elysée brachten toen een team advocaten in het geweer om de gerechtelijke problemen van de steenrijke zakenlui Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Masjkevitsj - het "Kazachse trio" - in ons land van de baan te krijgen. Dat moest een lucratieve deal met Kazachstan helpen smeren. Eén van die advocaten was De Decker. Hij werd in verdenking gesteld voor ongeoorloofde beïnvloeding en stapte op bij de MR. Hij bleef wel in het Brusselse parlement zetelen.

(Lees verder onder de foto.)

Op de begrafenis van De Decker waren talrijke ministers van Staat en andere prominente politici aanwezig. Onder meer voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, minister van Staat Herman De Croo en vicepremier Didier Reynders namen het woord.

"We wisten van je psychologische en morele pijn, maar veel van ons waren niet op de hoogte van je fysieke pijn. Misschien hadden beide wel met elkaar te maken", zei Van Rompuy. Hij haalde onder meer herinneringen op aan de politiek zo moeilijke jaren 2007 en 2008, toen de twee samen werden aangesteld als koninklijk bemiddelaar. "Ik heb je toen leren kennen als een loyale en enthousiaste partner, die extremisme uit welke hoek dan ook verafschuwde. Je was de gematigdheid zelve, een kwaliteit waarvan ik soms denk dat ze aan het verdwijnen is." Van Rompuy verwees ook kort naar de laatste, moeilijke jaren van zijn leven. "De laatste jaren bleef je stil. Maar het leven is meer dan een einde. We staan hier met het gevoel dat we te weinig hebben gezegd hoezeer we je vriendschap apprecieerden."

(Lees verder onder de foto.)

Nicolas Maeterlinck

Herman De Croo prees De Decker voor zijn temperament en nieuwsgierigheid, onder meer tijdens zijn periode als minister van Ontwikkelingssamenwerking. "Je ging ter plaatse kijken, soms in gevaarlijke omstandigheden. Dat is voor iedereen die dat departement opneemt een les in nederigheid." De Croo noemde De Decker ook een consensuszoeker, ook tussen Franstaligen en Nederlandstaligen, als zoon van Oost-Vlaamse ouders. Ook hij verwees naar de laatste moeilijke jaren van De Decker. "Ik heb nooit een moment vriendschap jegens Armand zien verdampen. Ik vond het vooral spijtig dat de waarheid wellicht nooit aan het licht komt. Ik ben ervan overtuigd, diep in mijn hart, dat rechtlijnigheid de sterkte was van mijn vriend Armand."

Ook vicepremier Didier Reynders, Ukkels burgemeester Boris Dilliès, Senaatsvoorzitter Jacques Brotchi (allen MR) en voormalig voorzitter van het Brussels parlement Charles Picqué (PS) namen het woord. Onder meer de federale ministers Sophie Wilmès en Marie Christine Marghem, uittredend Waals minister-president Willy Borsus (allen MR) en uittredend Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) waren aanwezig in de kerk.

 De Decker wordt begraven op het kerkhof van Ukkel.

Meest gelezen