Nieuw-Zeeland koopt wapens op die verboden werden na aanslag in Christchurch

Wie in Nieuw-Zeeland verboden wapens bezit, kan die momenteel verkopen aan de overheid. De actie loopt zes maanden en is een gevolg van de verstrengde wapenwet die semi-automatische wapens verbiedt. De verstrenging van de wapenwet kwam er dan weer na de dodelijke aanslag op twee moskeeën in Christchurch. 

Bij de aanslag eerder dit jaar kwamen 51 mensen om. Nauwelijks een maand later werd in het parlement van Nieuw-Zeeland een strengere wapenwet goedgekeurd die zo’n 14.000 semiautomatische wapens illegaal maakte. In een beperkt aantal gevallen zouden sommige eigenaars hun semi-automatisch wapen kunnen houden, maar nieuwe wetgeving die in de pijplijn zit maakt ook dat onzeker. 

De politie in Christchurch toont het type semiautomatische wapen dat de schutter gebruikte
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nu heeft de regering dus een programma uitgerold waarbij eigenaars tegen betaling hun illegaal geworden wapens kunnen indienen. De regering trekt zo'n 120 miljoen euro uit voor het aankoopprogramma. 

Nieuw-Zeeland telt zo’n vijf miljoen inwoners, goed voor anderhalf miljoen vuurwapens. 

Herdenking Christchurch na aanslag op moskee
AFP or licensors

Meest gelezen