De nieuwe soort behoort tot de borstelwormen, een klasse van ringwormen die bijna allemaal in de zee leven.
©NationalMuseumsScotland

Nieuwe worm met ogen in zijn kop en achterste gevonden voor kust Schotland

Onderzoekers hebben een bijzondere nieuwe worm gevonden voor de kust van Schotland: een worm met ogen in zijn kop en in zijn achterste. De nieuwe worm is Ampharete occulicirrata genoemd en is slechts zo'n 4 millimeter lang. 

Ampharete is een geslacht van borstelwormen, en dat is dan weer een klasse van ringwormen die voornamelijk in de zee leven. Ringwormen of gelede wormen zijn een grote stam waartoe de gesegmenteerde wormen behoren, onder meer de regenwormen en de bloedzuigers.  De soortnaam occulicerrata betekent zo veel als 'met gekrulde/gekartelde ogen'. 

De nieuwe soort werd geïdentificeerd door een team onder leiding van Ruth Barnich van Thomson Environmental Consultants, Julio Parapar van de Universidade da Coruña en Juan Moreira van de Universidad Autónoma de Madrid. Na zijn identificatie is de nieuwe worm ondergebracht in de collectie van de National Museums Scotland in Edinburgh.

De nieuwe soort werd gevonden op een zanderige bodem.
©Ampharete oculicirrata photograph by R. Barnich

Zanderige bodem

De worm werd gevonden tijdens een onderzoek van de West Shetland Shelf Marine Protected Area, een beschermd gebied voor de Schotse kust van zo'n 4.500 vierkante kilometer, dat in het leven is geroepen om verschillende soorten zand- en kiezelbodems te beschermen. 

Onderzoekers van het Joint Nature Conservation Committee (JNCC) en Marine Scotland Science (MSS) hebben nu voor het eerst onderzocht welke levensvormen er in en op de zeebodem in het gebied leven, als eerste onderzoek in een programma om het gebied op lange termijn in het oog te houden. 

Een onderdeel hiervan was het gedetailleerd onderzoeken van een aantal nog nooit eerder onderzochte zanderige bodems door wetenschappers aan boord van het onderzoeksschip MRV Scotia. Toen de wetenschappers later aan de wal de verzamelde specimens identificeerden, werd het duidelijk dat er een onbekende soort worm tussen de vangst zat.  

Zicht op de zee vanop het onderzoeksschip Scotia.
© Joint Nature Conservation Committee/Marine Scotland 2017

'Opwindend en interessant'

"Deze nieuwe soort is een opwindende en interessante aanwinst bij het werk dat we doen in de Marine Protected Areas. Het feit dat ze gevonden werd op een relatief ondiep deel van de zeebodem, relatief dicht bij de Schotse kust, toont hoeveel meer we nog moeten leren over de wezens die in onze wateren leven", zei adviseur Jessica Taylor van JNCC.

"Ik ben opgewonden over toekomstige onderzoeken door JNCC en Marine Scotland, en wat ze nog kunnen onthullen. En het is geweldig dat National Museums Scotland specimens van de nieuwe soort verkregen heeft, en dat die nu beschikbaar zijn voor verder onderzoek", zo zei ze in een persmededeling van JNCC.

"Het is altijd fascinerend om te werken met offshore stalen", zei Ruth Barnich, een wetenschapper bij Thomson Environmental Consultants. "In de stalen die JNCC en MSS verzameld hebben op 100 tot 600 meter diepte, hebben we veel zeldzame en ongewone soorten gevonden, soorten die typisch zijn voor diepere wateren zoals slangsterren en verschillende soorten borstelwormen en garnalen."

Een wetenschappelijke studie over de nieuwe vondst is verschenen in de editie van juni van het European Journal of Taxonomy.    

Een zeester op kiezelbodem in het beschermd gebied.
© Joint Nature Conservation Committee/Marine Scotland 2017
Het onderzoeksteam aan boord van de MRV Scotia.
© Joint Nature Conservation Committee/Marine Scotland 2017

Meest gelezen