Boris Johnson of Jeremy Hunt wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt de enige overgebleven kandidaten om de nieuwe leider van de Conservatieven én premier te worden. In de vijfde stemronde is minister van Milieu Michael Gove vanavond afgevallen.

Voor de tweede keer vandaag hebben de Conservatieve parlementsleden hun stem uitgebracht. Deze vijfde en laatste stemming werd overtuigend gewonnen door Johnson: hij kreeg 160 stemmen van de parlementsleden. Johnson is nog steeds de uitgesproken favoriet en heeft ook alle voorgaande stemrondes gewonnen.

Tweede is minister van Buitenlandse Zaken Hunt, hij kreeg 77 stemmen. Hunt wordt nipt gevolgd door minister van Milieu Gove, die laatste kreeg slechts twee stemmen minder. Hij eindigde met 75 en is daarmee uitgeschakeld. Eerder vandaag, tijdens de vierde stemronde, viel minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid af. 

Toekomst: harde brexit

De twee overblijvende kandidaten zijn voorstanders van een harde brexit. Al is Johnson de hardste brexiteer. Hij wil de Europese Unie koste wat het kost op 31 oktober verlaten. Ongeacht of Johnson een deal met de Unie heeft kunnen onderhandelen of niet, ook is hij bereid het parlement daarvoor te overrulen.

Hunt wil opnieuw heronderhandelen met Brussel, vooral over de Ierse backstop. Hij gelooft dat een uitstap tegen 31 oktober mogelijk is, maar uitstel kan ook. Een brexit zonder akkoord is een mogelijkheid maar enkel als de EU geen beter akkoord kan voorzien.  

Nieuwe premier is er eind juli

Nu de twee kandidaat-premiers bekend zijn, is het aan de 160.000 leden van de partij om hun stem uit te brengen. Ze doen dat via brief en krijgen daar een maand de tijd voor. Eind juli weten we wie de leider van de Conservatieve partij wordt en meteen ook de nieuwe Britse premier. 

Johnson geldt als de torenhoge favoriet voor de opvolging van May. De gewezen burgemeester van Londen en vroegere minister van Buitenlandse Zaken kan niet enkel rekenen op een ruime steun bij de conservatieve parlementsleden, maar is ook behoorlijk populair bij de partijbasis

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen