Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Minister van Binnenlandse Zaken uitgeschakeld om Britse premier te worden 

In het Verenigd Koninkrijk ligt minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid uit de race. Hij zal niet de volgende leider van de Conservatieve partij, noch Britse premier worden. Maar de afvalrace om een opvolger te vinden voor Theresa May gaat verder. Vanavond is er al een volgende stemming.

De vierde stemming door de 313 Conservatieve leden van het Lagerhuis heeft Sajid Javid de das omgedaan. De minister van Binnenlandse Zaken behaalde onvoldoende stemmen en is uitgeschakeld.

Van de tien kandidaat-premiers zijn er intussen nog drie over. Voormalig burgemeester van Londen, Boris Johnson haalde het meeste aantal stemmen. Hij kreeg er 157 achter zijn naam van de 313, ook in alle vorige stemrondes stond Johnson op kop. Michael Gove, minister van Milieu, volgde met 61 stemmen. Op de derde plaats kwam minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Zij werden eerder door experts als de drie grootste kanshebbers genoemd om May op te volgen, met Johnson als uitgesproken favoriet. Tussen Hunt en Gove kan het nog spannend worden. Hunt eindigde in alle vorige stemrondes voor Gove, maar die rollen zijn nu omgedraaid. 

Boris Johnson
AFP or licensors

Opvolger gaat voor harde brexit

Als Gove de tweede kandidaat wordt, dan krijgen de Conservatieven een leiderschapsstrijd zoals die er enkele jaren geleden uit had kunnen zien. Boris Johnson was in 2016 kandidaat om premier David Cameron op te volgen, maar stapte uit de race toen zijn persoonlijke vriend Michael Gove totaal onverwachts ook besliste zich kandidaat te stellen. De relaties tussen beide waren lange tijd verzuurd, maar de twee vonden elkaar terug in hun gezamenlijke geloof in een harde brexit.

Michael Gove
AFP or licensors

Vast staat dat de opvolger van May voor een harde brexit zal gaan, dat is alleszins wat de drie kandidaat-premiers promoten in hun campagne. Al zijn er wel nuanceverschillen. Michael Gove heeft altijd gezegd dat hij nieuw uitstel van de brexit tot na 31 oktober wil overwegen om een beter echtscheidingsakkoord te kunnen onderhandelen in Brussel. Na de brexit pleit hij voor een vrijhandelsakkoord met de EU, gelijkaardig aan de relatie tussen de Unie en Canada.

Jeremy Hunt wil ook heronderhandelen met Brussel, vooral over de verguisde Ierse backstop. Hij gelooft dat dat tegen 31 oktober kan lukken, maar sluit uitstel niet uit. Beide hebben al gezegd dat een brexit zonder akkoord kan, maar alleen als de EU de Britten geen beter akkoord kan geven.

Jeremy Hunt
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Johnson is in elk geval de hardste brexiteer van het pak. Hij wil de Unie op 31 oktober verlaten, met of zonder deal, en is bereid het parlement daarvoor te overrulen. Het Lagerhuis heeft zich al meermaals tegen een no deal-scenario uitgesproken. Daarnaast weigert de voormalige minister van Buitenlandse Zaken de openstaande factuur van 40 miljard euro aan Europa te betalen.

Vijfde stemming vanavond

Vanavond volgt er een vijfde en laatste stemming, waarna er nog twee kandidaten zullen overblijven. Wat dan volgt, is de stemming van de 160.000 leden van de partij. Zij hebben een maand de tijd om per brief hun stem uit te brengen. In de week van 22 juli wordt bekendgemaakt wie de opvolger wordt van May. 

Drie overblijvende kandidaten

Meest gelezen