Video player inladen...

Osteopaat verantwoordelijk voor dood 14-jarig meisje: boete en celstraf met uitstel

Een osteopaat van 57 uit Alsemberg, in Vlaams-Brabant, heeft twee jaar cel met uitstel gekregen. Volgens de Brusselse rechtbank is de man verantwoordelijk voor de dood van een 14-jarig meisje dat stierf aan tuberculose. Naast onopzettelijke doodslag, is hij ook veroordeeld voor de onwettige uitoefening van geneeskunde.

In 2015 belandde de 14-jarige pleegdochter van een gezin uit het Oost-Vlaamse Herzele op de spoeddienst van het UZ in Gent. Een tiental dagen later overleed het meisje aan tuberculose. De kinderarts van het UZ diende daarop klacht in bij de Provinciale Geneeskundige Commissie van Vlaams-Brabant en Brussel en de Nationale Orde der Geneesheren, omdat het meisje te laat was opgenomen in het ziekenhuis.

De huisarts van het gezin had hen nochtans doorverwezen naar het ziekenhuis voor een radiografie, maar het koppel ging eerst langs bij hun osteopaat. Hij stelde alternatieve diagnoses en behandelde het meisje met homeopathische middelen. 

"Man stelde handelingen die enkel mogen worden uitgeoefend door arts"

De osteopaat krijgt daarvoor nu twee jaar cel met uitstel en een boete van 6.000 euro. Want volgens de correctionele rechtbank is de man verantwoordelijk voor de dood van het meisje.

Hij werd ook veroordeeld voor de onwettige uitoefening van geneeskunde. De man stelde volgens de rechter handelingen die enkel mogen worden uitgeoefend door een arts en die hij niet mocht doen als osteopaat. Hij had volgens de rechter anders moeten handelen dan dat hij gedaan heeft. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Video player inladen...

Meest gelezen