Jasper Jacobs

Pieter De Crem (CD&V) zal eed als Kamerlid niet afleggen, Jan Briers neemt zitje over

Oost-Vlaams CD&V-kopstuk Pieter De Crem zal de eed als Kamerlid niet afleggen. Hij laat zich opvolgen door Jan Briers, de voormalige gouverneur van Oost-Vlaanderen.  

De Crem raakte bij de verkiezingen van 26 mei nog verkozen met ruim 36.000 voorkeurstemmen. In november vorig jaar had hij nochtans gezegd dat hij geen kandidaat meer zou zijn. Maar in januari van dit jaar kwam De Crem op die beslissing terug en kondigde aan lijsttrekker van de CD&V-Kamerlijst in Oost-Vlaanderen te zullen zijn.

Pieter De Crem was kort daarvoor plots minister van Binnenlandse Zaken geworden nadat de regering-Michel was gevallen door het vertrek van de N-VA. De Crem blijft overigens op post in de regering van lopende zaken.

Maar zijn zitje in de Kamer neemt De Crem dus niet op. Dat wordt ingenomen door Jan Briers, voormalig provinciegouverneur en de eerste opvolger voor de CD&V-Kamerlijst van Oost-Vlaanderen. Het was overigens Pieter De Crem die Briers in de actieve politiek bracht.

Met die beslissing stuurt Pieter De Crem aan op het einde van zijn politieke carrière op nationaal vlak. De Crem is titelvoerend burgemeester van Aalter. "Onmiddellijk bij zijn aantreden als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in december 2018, bevestigde Pieter De Crem dat hij uit plichtsbesef in de politieke crisis, ontstaan na het vertrek van de N-VA uit de federale regering, de verantwoordelijkheid van Veiligheid en Binnenlandse Zaken op zich nam, om aansluitend het burgemeestersambt van de nieuwe fusiegemeente Aalter op te nemen", klinkt het in een mededeling.

Briers is zelf verrast

Opvolger Briers wist naar eigen zeggen pas vanmorgen met zekerheid dat hij vanmiddag de eed zou afleggen. "Dit komt voor mij voor een stuk ook  als een verrassing."

"We wisten al langer dat De Crem meer met zijn gemeente Aalter wou bezig zijn. Hij had al laten aanvoelen dat een parlementair zitje niet meer tot zijn prioriteiten behoort. We wisten dat Pieter afscheid ging nemen, maar we wisten niet dat het vandaag ging zijn", zegt Briers.

We wisten dat Pieter afscheid ging nemen, maar niet dat het vandaag ging zijn

Briers was eerste opvolger op de Oost-Vlaamse CD&V-lijst. "Ik wou geen plaats bij de effectieven omdat ik als nieuweling in de partij anderen die er al langer zijn niet in de wielen wou rijden. Maar ik heb graag campagne gevoerd", zegt Briers.

Met Briers komt er voor het eerst een gewezen gouverneur in het parlement. "Normaal is het omgekeerd en is men eerst parlementslid en later gouverneur. Ik maak de omgekeerde beweging." Briers wil zijn ervaring als gouverneur gebruiken in de Kamer, bijvoorbeeld rond veiligheidsbeleid. "Ik heb zes jaar in de veiligheid gewerkt", zegt hij. 

Bekijk hier een interview met Jan Briers (CD&V) in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen