Op zoek naar een poetshulp in de Kempen? Maanden op de wachtlijst

Wie in de Kempen op zoek is naar een poetshulp moet daar vaak weken tot maanden op wachten. Veel langer dan in de regio Mechelen of Antwerpen. "In de Kempen is er een veel grotere krapte op de arbeidsmarkt voor poetshulpen dan in de stad", zegt de koepel van de dienstenchequebedrijven Federgon aan Radio 2 Antwerpen.

Wie in de Kempen op zoek is naar een poetshulp moet daar vaak erg lang op wachten. Uit rondvraag van onze redactie blijkt dat je in gemeentes als Kasterlee, Zoersel of Retie al snel enkele weken tot maanden op een wachtlijst belandt. Bij één kantoor was die ruim 150 wachtenden. De wachttijden in de Kempen zijn beduidend langer dan rond Mechelen of Antwerpen.

"We merken dat er in de Kempen minder volk voorhanden is om de vacatures van poetshulp in te vullen," zegt Paul Verschueren van Federgon, de koepel van dienstenchequebedrijven in "Start je dag" op Radio 2. "Volgens cijfers van de VDAB zijn er in de Kempen 3,2 werkzoekenden per openstaande vacature. Rond Antwerpen zijn dat 10 mensen per vacature. De reserve waarin je iemand kan vinden die bij je wil komen strijken of poetsen, is dus veel kleiner in de Kempen."

Mobiliteitsprobleem Kempen

"Je kan de werkzoekenden rond Antwerpen ook niet zomaar naar de Kempen brengen", aldus Paul Verschueren van Federgon. De sector wijst op het grote mobiliteitsprobleem. "Een poetshulp bezoekt al snel vijf tot zes verschillende adressen per week. Er zijn de vele files op de wegen vanuit Antwerpen. En met het openbaar vervoer geraak je dan weer amper vlot op alle plekken in de Kempen. Dat maakt het voor ons niet gemakkelijk om potentiële poetshulpen uit de stad aan te trekken."

Veel vacatures

Zowat elk dienstenchequebedrijf dat we contacteerden, gaf aan op zoek te zijn naar personeel. "De vraag overstijgt het aanbod en de concurrentie tussen onze bedrijven om goed personeel te vinden is groot", verduidelijkt sectorfederatie Federgon. "Wie zin heeft om te gaan poetsen of strijken, vindt zelfs zonder ervaring snel een baan. Onze bedrijven investeren maar wat graag in een opleiding." Verschillende dienstenchequebedrijven uit de Kempen vertelden onze redactie dat ze na de aanwerving van een nieuwe poetshulp een wachtlijst snel kunnen doen krimpen. Wie als klant flexibel is en verschillende poetsmomenten kan voorstellen, heeft ook meer kans om sneller geholpen te worden.

Meest gelezen