Provincie Limburg koopt Kolenspoor: "Toeristisch en economisch uitbouwen"

De provincie Limburg heeft het oostelijke deel van het Kolenspoor gekocht. Dat is een spoorweg die tijdens de steenkoolontginning werd gebruikt om de verschillende mijnsites met elkaar te verbinden. De provincie wil het Kolenspoor nu economisch en toeristisch uitbouwen.

Het oostelijke deel van het Kolenspoor, tussen Zwartberg en Maaseik, is vanaf nu in handen van de provincie Limburg. Het volledige stuk spoorweg loopt tussen Beringen en Maaseik, goed voor een 70 kilometer in totaal, en werd vroeger gebruikt om alle mijnsites met elkaar te verbinden. De provincie wil het oostelijke deel een toeristische en economische invulling geven.

Innovatief fietspad

"Het Kolenspoor kan een belangrijke hefboom zijn voor Midden-Limburg", zegt gedeputeerde Inge Moors. “Er zijn plannen voor een innovatief fietspad. Maar ook beleving en groene economie krijgen er een plaats. De verschillende mijnsites hebben op dit moment allemaal een andere bestemming. Maar in de toekomst kan het Kolenspoor gebruikt worden om die oude mijnsites opnieuw met elkaar te verbinden.”

Meest gelezen