Textielsector investeert mode- en textielopleiding in Gent

De textielsector gaat 200.000 euro investeren in de opleiding mode- en textieltechnologie van de Hogeschool Gent. Hij doet dat omdat de textielsector al jaren met een personeelstekort kampt.

Binnen de Vlaamse en Europese economie neemt de productie van textiel nog steeds een belangrijke plaats in. Textielbedrijven zijn de laatste jaren wel enorm gemoderniseerd. Tegenwoordig moet alles duurzaam, hoogtechnologisch, innovatief en digitaal zijn.

Het personeel moet dus meer kunnen en kennen dan vroeger. En om up-to-date te zijn, worden de bacheloropleidingen voor mode- en textieltechnologie van de Hogeschool Gent grondig vernieuwd. 

Unieke machines

De hogeschool investeerde al fors in een nieuw onderzoeks- en opleidingscentrum, daardoor beschikt het lab nu over een paar textielmachines die uniek zijn in België. In Europa vind je er hooguit vier van. Toch heeft de opleiding nog extra versterking nodig, daarom investeert de textielsector nog eens 200.000 euro.

De investering omvat onder meer een stalen weefgetouw. Die machine laat toe bepaalde testen uit te voeren op een tijd- en kostenefficiënte manier. En het zijn niet alleen de studenten die er gebruik van mogen maken, maar ook de bedrijven die geïnvesteerd hebben.

Tekort aan werkkrachten

De sector maakt zich sterk dat iedereen die afstudeert in de opleiding mode- en textieltechnologie, zo goed als meteen in eigen regio aan het werk kan. Ze hopen dan ook dat de vernieuwde opleiding meer studenten zal aantrekken.

Dat is nodig, want de sector kampt al jaren met een tekort aan werkkrachten. De beroepen van productieverantwoordelijke, productontwikkelaar, meestergast, ploegleider, technicus, kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoekmedewerker behoren tot de knelpuntberoepen.

Meest gelezen