The Raconteurs brengen na 10 jaar weer een plaat uit: "Als het publiek klapt, ga ik ervan uit dat ze het goed vinden"

The Raconteurs, de band van Brendan Benson en rockicoon Jack White, brengen morgen hun nieuw album "Help us stranger" uit. Dat doen ze na een stilte van 10 jaar. Michèle Cuvelier van Studio Brussel kon Jack White strikken voor een interview in de Brusselse platenwinkel Caroline. "Het was geen bewuste keuze om terug samen te komen, maar ik laat me altijd leiden door de muziek."

De band The Raconteurs werd geboren in een zolderkamer in Nashville, Tennessee op een bloedhete zomerdag in 2005.  In die kamer schreven Jack White en Brendan Benson het nummer "Steady, as she goes". Een jaar later verscheen hun debuutalbum "Broken boy soldiers", dat het rockduo twee Grammy-nominaties opleverde in 2007.  Hun tweede album "Consolers of the Lonely" volgde in 2008 met onder andere het populaire nummer "Many shades of black".

Sindsdien was het stil rond de band. Naast loze aankondigingen en geruchten over een split tussen White en Benson bleven de fans van The Raconteurs op hun honger zitten. Die honger wordt nu, na meer dan 10 jaar, eindelijk gestild.

Nieuwe plaat

Op 21 juni 2019 brengt de band hun derde album uit: "Help us stranger" heet de nakomeling. In een interview met Michèle Cuvelier voor Studio Brussel vertelt Jack White hoe dat langverwachte album tot stand gekomen is. "Er was een nummer voor mijn laatste album dat ik vond dat meer klonk voor The Raconteurs", legt hij uit. "Brendan (Benson) vond dat ook."

Bewust voor een andere sound kiezen, deed de band niet: "We hebben nooit regels gevolgd over hoe de band zou moeten klinken, dat moet groeien", zegt Jack White. "Maar het is fijn om te merken dat we allemaal wat meer ervaring hebben en we ons kunnen uitdrukken zoals we zelf zijn." 

Het artikel gaat verder onder de video:

Video player inladen...

Help Us/Me Stranger

"De andere bandleden hebben de titel gekozen", vertelt White. "Help Me Stranger" staat als tweede nummer op het album. De albumtitels zijn al sinds het ontstaan van de band een grapje tussen de leden: de titel is steeds het meervoud van een nummer op de plaat. Voor wie dat voorheen nog niet doorhad, maakt "Help Us/Me Stranger"  de voorgaande grapjes "Broken boy soldier(s)" en "Consoler(s) of the lonely" helemaal duidelijk. 

Gsm'loos rocken

Jack White gaat bewust door het leven zonder gsm. "Ik heb die boot compleet gemist", vertelt hij. "En ik ben blij dat ik niet geprobeerd heb om die in te halen. Als ik in mijn auto stap en wegrij, ben ik gewoon niet te bereiken. Dat is heel bevrijdend."   

Een paar jaar geleden was ik niet zeker of ik nog live wilde spelen

Jack White, zanger van The Raconteurs

Ook tijdens de concerten worden gsm-toestellen geweerd door de band. "Een jaar geleden experimenteerde ik met het idee om het publiek van hun gsm's te houden tijdens onze concerten", legt de zanger uit. "De interactie met het publiek was bijna onbestaande geworden." Vanaf nu worden alle gsm's en opnameapparatuur opgeborgen in een beveiligd buideltje dat u zelf bijhoudt tijdens het concert. 

The Raconteurs zijn niet de eerste artiesten die een multimediaverbod inlassen tijdens een optreden. Aanvankelijk waren het stand-up comedians die zo'n verbod in het leven riepen om te verhinderen dat hun materiaal op YouTube of andere platforms verscheen. "Je merkt zo'n groot verschil tussen een publiek dat op z'n gsm zit en een publiek dat volledig geniet van de muziek", voegt White eraan toe. "We dachten dat ons publiek de nieuwe regel zou haten, maar ze zijn ons heel dankbaar omdat ze zo het concert veel bewuster ervaren."

Bekijk hier het volledige interview:

"Help Us Stranger", de derde plaat van "The Raconteurs", ligt vanaf 21 juni 2019 in de winkels.

Meest gelezen