Vinken gestolen en onthoofd in Houthulst

In Houthulst zijn een 25-tal vogels en wat materiaal gestolen bij een vinkenzetter. De meeste dieren zijn teruggevonden in een bos iets verderop, met het hoofd afgerukt. De eigenaar is op vakantie in Turkije. Het was zijn moeder, die voor de dieren zorgt, die hem op de hoogte bracht. Hij vermoedt dat een andere vinkenzetter de vogels gestolen heeft.

Vinkenier Kris Verslype uit Houthulst beleeft momenteel maar weinig plezier aan zijn reis in Turkije. Toen hij gisterochtend aan de ontbijttafel zat, kreeg hij opeens telefoon van zijn moeder. “Ze vertelde dat er vinken gestolen waren, in totaal 27 stuks. Alle kooien waren stuk gestampt. Eén vink konden we terugvinden in de tuin, maar na onderzoek bleek dat een groot deel van de andere dieren om het leven gebracht zijn in een bos. Ze werden brutaal onthoofd”, zegt Kris aangeslagen. "Vier van mijn vogels hebben we nog niet teruggevonden." 

Dader vermoedelijk vinkenzetter

Kris heeft sterke vermoedens dat de dieren zijn meegenomen door een andere vinkenzetter. "Vermoedelijk was die van plan de vinken door te verkopen", zegt hij, "maar omdat we de diefstal zo snel ontdekt hebben, heeft hij ze omgebracht, om minder snel betrapt te worden".

Hobby wordt nachtmerrie

De vrienden van Kris deden ondertussen al aangifte bij de politiezone Polder en dat zal hij ook zelf doen bij zijn terugkomst. Hij zal ook het Agentschap Natuur en Bos inschakelen. Of hij zijn hobby wil verderzetten is nog onduidelijk. “Ik ben erg aangedaan en wil dat de daders gestraft worden. Voor mij is het houden van vinken en deelnemen aan wedstrijden puur een hobby. Het zijn zo’n mooie vogels en ik doe dit voor het plezier. Maar er is zoveel jaloezie in die wereld. Mijn hobby en mijn vakantie zijn nu een echte nachtmerrie geworden. Verschrikkelijk”. De politie zal de zaak onderzoeken.

Meest gelezen