Philippe Zdar (R) and Hubert Boombass (L)
AFP or licensors

Philippe "Zdar" Cerboneschi van electroduo Cassius overleden na val uit raam

Philippe Cerboneschi, bekend als "Zdar" en lid van Cassius, pionier van de Franse electro, is gisteravond overleden in Parijs. Dat vertelde zijn manager aan persagentschap AFP. "Hij viel door het raam van een hoog gebouw in Parijs", zei Sebastien Farran, zonder verder in detail te treden.

Philippe Cerboneschi, 50 jaar oud, vormde sinds 1996 met Hubert Blanc-Francard het duo Cassius. Ze hadden elkaar een paar jaar eerder ontmoet, toen "Zdar" werkte als geluidstechnicus voor artiesten als Serge Gainsbourg. Zdar werkte ook samen met Etienne de Crécy onder de naam Motorbass dat voornamelijk bekend is door het album "Pansoul" uit 1996.  

Cassius bracht vier albums uit: “1999” met daarop de single “Feeling for you”. 

In 2002 kwam "Au rêve" uit en in 2006 "15 Again", met onder meer de oorwurm "Toop Toop". In 2016 was er nog "Ibifornia".

Zdar heeft ook samengewerkt met verschillende artiesten, zoals de Beastie Boys, Phoenix (die zelfs een Grammy wonnen met "Wolfgang Amadeus Phoenix", waaraan Zdar meewerkte), The Rapture, Cat Power, Chrome, Tiga en  Franz Ferdinand.

Collega's en artiesten reageren via sociale media ontzet op het nieuws. 

Opmerkelijk nog: de release voor Cassius' meest recente album was voor morgen gepland. Ook de nieuwste plaat van Hot Chip, waaraan Zdar meewerkte, komt morgen uit.

Meest gelezen