Video player inladen...

Zware straffen voor Turkse coupplegers

Een Turkse rechtbank heeft strenge straffen uitgesproken tegen verdachten van de mislukte staatsgreep in 2016. Er stonden 224 mensen terecht. Verschillenden van hen kregen levenslang en meer. 

In Turkije hebben 24 kopstukken van het leger levenslang gekregen voor hun aandeel in de mislukte staatsgreep van drie jaar geleden. 17 van hen kregen "verzwaard levenslang", dat betekent dat ze nooit meer vrijkomen. Bij die veroordeelden zijn de voormalige chef van de presidentiële garde, Ali Yazici, en de oud-bevelhebber van de luchtmacht, Akin Oztürk.  Zij en anderen zouden hebben, geprobeerd om de Turkse staat omver te werpen en de president te vermoorden. Ze zouden ook 139 mensen hebben vermoord.  

Het was niet het eerste proces tegen coupplegers, maar wel een belangrijk proces omdat er zoveel hoge militairen op de beklaagdenbank zaten. In totaal stonden meer 224 beklaagden terecht. 13 van hen zijn bij verstek veroordeeld. 

Gülen nog steeds buiten schot

De poging tot staatsgreep vond plaats in de nacht van 15 op 16 juli 2016. Er vielen zowat 250 doden, de putschisten niet meegerekend. De Turkse president Erdogan zegt dat zijn voormalige medewerker Fethullah Gülen het brein was achter de staatsgreep. 

De predikant Gülen woont al zo'n twintig jaar in de Verenigde Staten. Turkije blijft om zijn uitlevering vragen. Zelf ontkent Gülen elke betrokkenheid.  Ook heel wat medestanders van Gülen zijn de voorbije jaren weggevlucht uit Turkije.  In de Europese Unie hebben vorig jaar 22.000 Turken asiel aangevraagd en gekregen, ook in ons land. Ze verwijzen naar  de repressie die volgde op de mislukte staatsgreep. 

Meest gelezen