fendercustomshop.com

Black Strat gitaar van David Gilmour van Pink Floyd geveild voor bijna 4 miljoen euro, een absoluut record

De beroemde zwarte gitaar van David Gilmour, decennialang de gitarist van Pink Floyd, is geveild voor bijna 4 miljoen euro. Nooit is op een veiling zoveel betaald voor een elektrische gitaar. Gilmour bood overigens 120 gitaren aan, die brachten samen 20 miljoen euro op. De opbrengst gaat naar een NGO, "Client Earth".

De gitaar is een Fender Stratocaster Black Strat, een van de meest vermaarde instrumenten in de rockgeschiedenis. De veiling bij Christie's in New York kon op enorm veel belangstelling rekenen en de biedingen swingden de pan uit. Gilmour speelde 50 jaar op de Black Strat, ook dat is ongewoon. Het instrument is exact een halve eeuw oud. Het veilinghuis had er 150.000 euro voor verwacht.

adhdguitarist.blogspot.com

Monumentale gitaarklanken voor het klimaat

De "Black Strat" is te horen op "Dark Side of the Moon", "Wish You Were Here", "Animals" en "The Wall" van Pink Floyd, en enkele solo-albums van Gilmour.  Een even oude akoestische gitaar van David Gilmour (73), een  Martin D-35, die hij bespeelde in de openingsriff van "Wish You were Here" en in "Shine on You Crazy Diamond", wisselde voor 1 miljoen van eigenaar, ook al de duurste Martin ooit.  

Voor een witte Fender Stratocaster, te horen in "Another Brick in the Wall", werd 1 komma 8 miljoen geboden. Een Gibson Les Paul uit 1955, van de solo "Another Brick in the Wall Part 2", ging de deur uit voor maar 400.000 euro, even veel als een elektrische Gretsch.  De opbrengst van de unieke veiling gaat naar "ClientEarth". Mogelijk wil David Gilmour de enorme voetafdruk die de concerten van Pink Floyd hebben veroorzaakt op die wijze wat compenseren. 

De wereldwijde klimaatcrisis is de grootste uitdaging die de mensheid ooit zal kennen, en binnen een paar jaar zullen de effecten van de opwarming onomkeerbaar zijn

David Gilmour
kitrae.net

Tot welke bijna architecturaal opgebouwde klanken David Gilmour op zijn "Black Strat" in staat was, hoort u hieronder in "Time" uit "Dark Side of the Moon". En geef toe, wat een mooi instrument is zo'n zwarte Fender!

Meest gelezen