Ton van Vliet / Hollandse Hoogte

Bouw wil energiezuinig renoveren stimuleren: kadastraal inkomen niet verhogen en gemakkelijker lenen 

De beroepsvereniging van de bouw doet een handvol voorstellen om energievriendelijke renovaties aan te moedigen. Zo mag wie renoveert om  zijn huis energiezuinig te maken, niet gestraft worden met een hogere belasting op zijn woning, vindt de Confederatie Bouw. De sector verwacht dit jaar intussen een stuk méér groei in de bouw dan in de rest van onze economie. 

Woningen en gebouwen zijn stevige vervuilers, zegt de Confederatie Bouw. Ze zijn in ons land verantwoordelijk voor 40 procent van de CO2-uitstoot. Dat hoeft niet te verwonderen, want driekwart van de woningen dateert van vóór 1985, toen er nog geen energienormen bestonden. Maar in de strijd tegen de opwarming van de aarde is er ook in de bouw werk aan de winkel. De sector roept de politiek dan ook op om energievriendelijke renovaties volop aan te moedigen.

Moedig overal sloop en heropbouw aan

"Veel oude woningen scoren zo slecht op energieprestaties dat ze nog amper te renoveren vallen", zegt Sven Nouten van de Confederatie Bouw. "Het is dan vaak beter om van nul te beginnen, het oude huis volledig af te breken, en er een nieuw te bouwen dat beantwoordt aan de modernste energienormen."

Maar wie een huis sloopt en heropbouwt, betaalt nu meestal 21 procent btw. Alleen in 32 stedelijke centra geldt daarvoor nu een verlaagde btw van 6 procent. "Wij willen dat die verlaagde btw voor sloop en heropbouw in heel België van toepassing zou zijn." Het is een maatregel waar de Confederatie Bouw al langer om vraagt.  

Straf enerzuinig renoveren niet fiscaal af

"Wie renoveert om zijn woning energievriendelijk te maken, wordt nu vaak fiscaal afgestraft", legt Nouten uit. "Want achteraf wordt aan dat gerenoveerde huis een hoger kadastraal inkomen toegekend. En dat betekent dat de eigenaar ook elk jaar een hogere belasting (onroerende voorheffing) moet betalen."

De Confederatie bouw pleit ervoor om het kadastraal inkomen na een energiezuinige renovatie niét te verhogen. "We willen absoluut vermijden dat wie energiezuinige ingrepen doet aan zijn woning, daarvoor achteraf fiscaal wordt afgestraft." 

Maak lenen voor energiezuinig renoveren makkelijker

"Wie een woonlening afsluit, spendeert dat bedrag vaak helemaal aan de aankoop van het huis", zegt Sven Nouten. "En dan blijft er geen geld over om energievriendelijk te renoveren. Daarvoor moet lenen makkelijker worden."

Kopers moeten méér kunnen lenen voor energiezuinige renovaties. "Dat kan door de besparing op de latere energiefactuur in te calculeren." En ze moeten ook goedkoper kunnen lenen. "De overheid moet groene leningen daarom veel meer gaan aanmoedigen."  

De Confederatie Bouw pleit ook voor een informatiecampagne over energievriendelijke renovaties. Die leveren snel geld op. En een brede campagne moet het hoge rendement van dergelijke ingrepen in de verf zetten. 

Krachtige groei

Intussen voorspelt de bouw dit jaar een groei die een stuk groter is dan in de rest van onze economie. "We verwachten een groei van 2,5 procent. Daar zitten we dus zeer goed," zegt Nouten. "En we schatten dat er dit jaar nog eens 4.000 banen bijkomen in de bouw."

Tegelijk kampt de sector met veel openstaande jobs. Volgens de laatste cijfers is de bouw op zoek naar bijna 13.000 werknemers. Die zijn nodig om de voortgezette groei op te vangen , en om bouwvakkers te vervangen die met pensioen gaan.  Alleen in de informaticasector zijn er in verhouding  meer vacatures die moeilijk ingevuld raken.

Meest gelezen