Brusselse brandweer voert opnieuw spontane actie: "Verwacht geen oplossing tot nieuwe regering"

Zo'n 200 brandweermannen voerden vandaag opnieuw een spontane actie in Brussel. De massa verzamelde aan het kabinet van Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) en ging van daaruit naar het hoofdkantoor van de PS. Ze betoogden tegen de hervorming van het statuut van de brandweer. De vakbonden hebben onderhandeld in het kabinetsgebouw, maar daar is geen akkoord uit gekomen.

Vanmorgen rond 10.00 uur verzamelde een groep brandweermannen aan het kabinet van Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi). Al snel werden enkele houten balken en palletten in brand gestoken en werden er bommetjes gegooid. De massa uitte luidkeels hun ongenoegen over de hervorming van het brandweerstatuut.

Het gaat hier om een vertrouwensbreuk

Dirk Van der Ougstraete, ACV-vakbondsafgevaardigde

De vakbonden waren vanmorgen aanwezig in het kabinetsgebouw om te onderhandelen met Jodogne, maar die onderhandelingen werden al snel stopgezet omdat er geen concrete voorstellen op tafel kwamen. "Het gaat hier om een vertrouwensbreuk", zegt ACV-vakbondsafgevaardigde Dirk Van der Ougstraete. "De intentie is zogezegd dat niemand iets moet afgeven, maar daar geraken we gewoon niet." Van der Ougstraete verwacht dat de problemen niet meteen opgelost zullen geraken. "Dat zal pas het geval zijn wanneer er een nieuwe regering is gevormd."

(Lees verder onder de foto)

De brandweer verzamelde zich al vroeg aan het kabinet van Jodogne (Défi).

De betogers uitten aan het kabinetsgebouw hun ongenoegen over de hervormingen. "Zolang er niets verandert, blijven we op straat komen", zegt een van de brandweermannen. "Normaal zou de politiek nu iets meer moeten geven, maar we krijgen gewoon geen uitleg. We vermoeden dat er al beslissingen zijn genomen voor ze ook maar iemand van ons geconsulteerd hebben. Daar blijven we ons tegen verzetten."

Normaal zou de politiek nu iets meer moeten geven, maar we krijgen gewoon geen uitleg

Een van de aanwezige brandweermannen

Na de mislukte onderhandelingen vertrok de massa naar het hoofdkantoor van de PS, om er verder te betogen. Daar blokkeerden ze de weg, al was de verkeershinder zeer beperkt. Toch heeft de politie een kleine, plaatselijke omleiding voorzien, om de mogelijke hinder te voorkomen. Rond 12.30 uur was het grootste deel van de betogers vertrokken.

(Lees verder onder de foto)

Eenmaal aangekomen aan het PS-hoofdkantoor, blokkeerde de massa de weg.

Het is niet de eerste keer deze week dat de Brusselse brandweer een spontane actie houdt. Maandag kwam groep voor het eerst op straat om te betogen tegen enkele wijzigingen in het statuut. Zo worden onder meer de premies voor de speciale diensten van de brandweer afgeschaft.  Ook woensdag kwamen een paar honderd brandweermannen samen aan het kabinet van Brussels staatssecretaris Jodogne. Dat leverde voorlopig niets op, dus de brandweer zet door.

De brandweer steekt palletten in brand en spuit met water op de bomen, om de verspreiding van het vuur te verhinderen.
De Brusselse brandweer betoogde maandag en woensdag ook, maar dat haalde tot dusver niets uit.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen