Johny Voners over Nora Tilley: "Ze was een toonbeeld voor iedereen die tegenslag heeft"

Collega-acteurs van de Vlaamse actrice Nora Tilley reageren op haar overlijden. Ze spreken allemaal van een fijne, goedlachse collega. "Ik herinner me haar als een zeer toffe collega, wij lachten heel wat af", zegt Johny Voners die met haar in "De collega's" speelde.

Acteur Johny Voners speelde regelmatig met haar, onder andere in de televisiereeks "Het pleintje" en de legendarische reeks "De collega's". “Ik herinner me haar als een zeer toffe collega", zegt Voners. "Wij grapten veel, we konden zeer goed met elkaar opschieten en wij lachten heel wat af. Ik heb haar onlangs nog bezocht en wij mailden zo om de twee weken met elkaar."

"Natuurlijk kende ik haar toestand", gaat Voners verder. "Ik was op de hoogte en wat me opviel was dat ze ontzettend moedig en positief bleef. Het is verbazend dat je in zo’n toestand nog zoveel kracht hebt om positief te zijn. Ze was een voorbeeld voor iedereen die tegenslag heeft."

Tuur De Weert

Ook acteur Tuur De Weert heeft mooie herinneringen aan Nora Tilley. "Ik heb met haar natuurlijk in "De collega's" samengewerkt, maar nog veel meer in het theater", zegt De Weert. 

"Wij hebben vele jaren in hetzelfde gezelschap gespeeld in Mechelen, vele stukken samen gemaakt en getourd in Vlaanderen en Nederland. Ik heb met haar samen een voorstelling gespeeld “Educating Rita”. Dat hebben we gespeeld in Vlaanderen tot zelfs in Centraal-Afrika. Dus ik heb uren en uren samen met haar in de wagen gezeten, samen op en af, samen op de scène. Ik heb het eens nagekeken, dat waren bijna 120 voorstellingen. Ik heb haar dus zeer goed gekend. "

"Ze was een heel fijne actrice", besluit De Weert. "Haar prachtige vertolking in “Educating Rita”, dat was elke avond een feest om naast haar te staan. Die rol was op haar lijf geschreven, dat was geweldig mooi.”

Lees verder onder de foto.

Leah Thys

"Ik had niet gedacht dat het zo rap zou gaan", zucht actrice Leah Thys aan de telefoon.  "De diagnose was nog  maar een jaar geleden gesteld. Wat verschrikkelijk, veel te jong." 

"Een fantastische collega was ze", gaat Thys een beetje bekomen verder. "Ik ken haar al jaren, maar ik  herinner me nog een scène in "Thuis". Ze moest me een glas bier in het gezicht gooien. Ze vroeg me om het haar niet kwalijk te nemen. Dat vond ik zo schattig. Ik moest ook een glas terug in haar gezicht gooien.  We zijn er toen beiden voor gegaan." lacht Thys.

"We hebben ook veel samen gelachen. Ze was zo'n goeie actrice en een mooie vrouw en mens", besluit Thys.

Marleen Merckx

Marleen Merckx kende Nora Tilley al heel lang. "Ik heb vaak met haar gespeeld" zegt Merckx. "Ik ken Nora al meer dan 40 jaar. Toen zij al een gevierde actrice was zat ik nog op de toneelschool. Nora was verbonden aan het gezelschap van Yvonne Lex, in de tijd dat ik student was. Ik heb daar toen geholpen in de vestiaire als jobstudent. Ik ken haar natuurlijk ook van de periode toen ze in “Thuis” meedraaide.”

Nora kennende ging ze niet wachten tot de aftakeling helemaal was ingezet

Marleen Merckx, actrice

“Ze was vooral een fijne actrice en fijne dame", vindt Merckx. "Ik vond haar een zeer goede actrice. Het nieuws van haar overlijden verbaast me niet zo, ik verwachtte het. Nora kennende ging ze niet wachten tot de aftakeling helemaal in gang was gezet, maar zou ze om euthanasie vragen, wat ze dus ook gedaan heeft.”

"Het is jammer dat we zo’n fijn iemand moeten missen.” Thuis” heeft de ziekte ALS onder de aandacht gebracht. Ik ben ook meter van de ALS Liga. Ik ken de ziekte goed. We kunnen alleen maar hopen dat er snel een medicijn gevonden wordt om deze vreselijke ziekte te stoppen."

© VRT - 2019

Jaak Van Assche

"Ja, het zat eraan te komen natuurlijk he" reageert acteur Jaak Van Assche. "Ik las vanmorgen nog een artikel over die spot over ALS die gechoqueerd heeft. Kort daarna kreeg ik het bericht over haar overlijden. Dat gaf me zeer gemengde gevoelens."

"Ze was een zeer fijne collega en altijd heel oprecht", gaat Van Assche verder. "Ze was ook een heel toegewijde actrice, heel ernstig in haar beroep en aangenaam om mee te werken. Ik heb er erg fijne momenten mee meegemaakt, veel tournees mee gedaan in Nederland en ook vaak op televisie met haar samengewerkt. "

Het symbool dat ze geeft is wel heel sterk

Jaak Van Assche, acteur

"We kwamen bij het draaien van “De collega’s 2.0" toevallig samen aan in de ondergrondse parking in Mechelen", herinnert Van Assche zich.   "Toen zei ze me dat ze het lastig had om de trap op te stappen, net zoals ik met mijn pijnlijke knieën. Maar op dat moment had ze nog geen diagnose van ALS, die haar noodlottig zou worden.  Dat ze voor euthanasie koos, is voor mij een verrassing. Het symbool dat ze geeft, net op de internationale dag van ALS is wel heel sterk. Ze heeft haar ziekte zeer moedig verwerkt en toch met een zekere “joie de vivre” haar laatste maanden doorgebracht."

Steven De Lelie

"Nora Tilley was een prachtvrouw die altijd sterk is gebleven", zegt Steven De Lelie aan persagentschap Belga. Hij is de voormalige directeur van het ter ziele gegane Theater aan de Stroom (TAS) in Antwerpen. De Lelie werkte daar en bij het Raamtheater met haar samen.

De Lelie herinnert zich Tilley naar eigen zeggen als "een ongelooflijk mooie vrouw, zowel uiterlijk als innerlijk, die altijd lachte en vrolijk bleef".

De Lelie werkte met Tilley een vijftal jaar geleden ook nog samen aan wat haar laatste theaterproducties zouden worden, onder meer met de intussen eveneens overleden Frank Aendenboom met wie ze vaak samen speelde. "Ze liet de moed nooit zakken, hoe moeilijk ze het soms ook had", aldus De Lelie. "Ook na onze samenwerking hoorde ik haar nog regelmatig en bleef ze altijd positief."

Meest gelezen